Кремљ потписује споразум о припајању четири украјинске области

Зеленски: Одговорићемо оштро

98
Извор: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

МОСКВА, КИЈЕВ – Двеста деветнаести дан рата у Украјини. Руски председник Владимир Путин потписује споразум о приступању четири украјинске области Русији, саопштено је из Кремља. Из Кијева најављују оштар одговор.


Председник Украјине Володимир Зеленски заказао хитан састанак Савета за националну безбедност и одбрану те земље. Генерални секретар УН Антонио Гутерес планира да настави разговоре са Русијом.

Настављају се борбе на истоку и југу Украјине. Руски председник Владимир Путин на церемонији у Москви потписује споразум о припајању четири украјинске области Русији на којима је одржан референдум, саопштио је Кремљ.

Председник Украјине Володимир Зеленски, с друге стране, упозорава Москву да после припајања следи „веома оштар одговор“ Кијева. Зеленски је, истовремено, сазвао хитну седницу Савета за националну безбедност и одбрану те земље.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес сматра да ће припајање четири области на истоку Украјине Русији бити „опасна ескалација“, која ће угрозити изгледе за мир у региону. Планира, ипак, да настави разговоре са Русијом.

Шведска обалска стражапронашла још једно местоу балтичком мору где цури гас из гасовода Северни ток. Прогнозе указују да цурење неће стати до понедељка.

НАТО саопштава да оштећења на гасоводу указују на „саботажу“. Москва поручује да гас цури на територији која је под контролом служби Сједињених Америчких Држава.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова саопштила је да је састанак Савета безбедности Уједињених нација поводом инцидената на гасоводима Северног тока померен за 30. септембар.

Узајамне оптужбе за гранатирање колоне цивила у Запорожју

Представник администрације Запорошке области Владимир Рогов тврди да су украјинске трупе извеле напад на колону возила са цивилима који су чекали да изађу у део Запорошке области који контролишу руске снаге.

Представници ЛНР, ДНР, Херсона и Запорожја стигли у Москву

Представници Запорошке и Херсонске области, Луганске и Доњецке Народне Републике допутовали су синоћ у Москву, како би учествовали на церемонији потписивања споразума о приступању тих украјинских региона Руској Федерацији, саопштио је председник покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.

Амбасада Русије: САД да не сумњају у спремност да се бранимо

Америчка војска не би требало да сумња у спремност Русије да брани свој суверенитет, територијални интегритет и народ свим расположивим средствима, саопштила је руска амбасада у САД.

Путин потписао указ – признао независност Херсона и Запорожја

Руски председник Владимир Путин потписао је указ којим се Херсонска и Запорошка област признају као независне територије.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here