Масовни напад на Доњецк, Чернобиљ поново има струју

У Кијеву погођена стамбена зграда из које је 27 људи спашено, а двоје погинуло. Настављају се преговори

169
Фото: Pixabay

Пуних двадесет дана траје специјална војна операција Русије у Украјини. Жртава и избеглица све више, као и гранатираних градова Украјини.


Четврта рунда преговора између Русије и Украјине одржана је у понедељак (15.03.) путем видео конференције. Преговори који су јуче вођени онлајн моћи ће да се наставе у року од једне до две недеље, а најкасније у мају. Након разговора украјински преговарач Михаил Подољак рекао је да је направљена техничка пауза, а преговори ће се наставити данас.

Друштвене мреже извештавају о жестоким сукобима на три фронта, у Хракову, Славјанску и код Авдејевке. Чернобиљ је поново добио струју, јављају украјински медији. Руска војска има контролу над нукеларним електранама Запорожје и Чернобиљ, док се снаге ДНР зауставиле испоруку оружја украјинској војсци у Мариупољу.

Украјинске снаге изводе масовни напад на Доњецк, саопштио је градоначелник тог града Алексеј Кулемзин, преноси Спутњик. Он је позвао све грађане да се сакрију у подруме или склоништа како би се избегле цивилне жртве. Председник Украјине Владимир Зеленски послао је у понедељак увече парламенту закон у којем тражи да се продужи ратно стање за још 30 дана, почев од 24. марта, саопштено је на сајту председника ове земље.

Власти Запорожја: Отетог градоначелника држе у Луганску

Градоначелник Мелитопоља Иван Федоров, за кога украјинска страна наводи да су га отеле руске снаге, највероватније је одведен у Луганск, који држи руска војска, саопштила је синоћ регионална војна администрација Запорожја.

„Према доступним информацијама, отетог градоначелника Мелитопоља Ивана Федорова држи руски окупатор у Луганску, где је оптужен за тероризам“, наводи се у саопштењу, пренео је Укринформ.

Када је реч о градоначелнику Дњипрорудна Јевхену Матвиејеву, за кога украјинска страна такође наводи да је отет, његова судбина није позната, додаје Укринформ.

Верешук: У понедељак евакуисано више од 4.000 људи

Украјина је успела да у понедељак евакуише више од 4.000 људи из градова са предњих линија фронта, изјавила је потпредседница украјинске Владе Ирина Верешук. Она је у видео изјави навела да је више од 4.000 људи евакуисано путем седам хуманитарних коридора, пренео је Ројтерс.

Верешук је додала да три хуманитарна коридора нису функционисала, оптуживши руске снаге да су отвориле ватру на цивиле који су се евакуисали из региона Кијева.

Кијев: Мировни споразум најраније за недељу дана

Саветник шефа кабинета Владимира Зеленског, Олексиј Арестович рекао је да се мировни споразум између Русије и Украјине може постићи најраније у року од једне до две недеље, а најкасније у мају.

– Мислим да би најкасније до маја требало да постигнемо мировни споразум, а можда и много брже. Мировни споразум – са повлачењем трупа, са свим осталим. Или ћемо се договорити у блиској будућности, дакле, за недељу, две, или у мају – рекао је Арестович, пренела је РИА Новости.

Четврта рунда преговора између Русије и Украјине одржана је јуче путем видео конференције. Након разговора украјински преговарач Михаил Подољак рекао је да је направљена техничка пауза, а преговори ће се наставити данас.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here