Novinari Marija Resa i Dmitrij Muratov dobitnici Nobelove nagrade za mir

"Hrabro se borili za slobodu izražavanja na Filipinima i Rusiji"

74
Izvor: AFP/MIKE COPPOLA, DMITRY ASTAKHOV

Švedska kraljevska akademija je saopštila da su nagradu dobili za istraživačko izveštavanje na Filipinima i u Rusiji, gde su „radili na zaštiti slobode izražvanja“.


– Oni su predstavnici svih novinara koji brane taj ideal u svetu gde se demokratija i sloboda medija suočavaju sa sve nepovoljnijim uslovima – rekla je predsednica Norveškog Nobelovog komiteta Berit Reis-Andersen u Oslu.

Fondacija Nobel je saopštila da je ukupno 329 kandidata bilo predloženo za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir. Tu nagradu je prošle godine dobio Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija.

Nagrada za mir dodeljuje se u Oslu za razliku od ostalih Nobelovih nagrada koje se dodeljuju u Stokholmu, a tradicionalno se uručuje 10. decembra na dan smrti osnivača nagrade, švedskog naučnika i industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), pronalazača dinamita.

Sezona Nobela počela je u ponedeljak saopštavanjem dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. Ovogodišnji dobitnici su američki naučnici Dejvid Džulijus i Ardem Pataputijan za otkrića receptora temperature i dodira.

U utorak je saopšten dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, to su Sukuro Manabe, Klaus Haselman i Đorđo Parizi. Nagradjeni su „za revolucionarni doprinos razumevanju složenih fizičkih sistema“.

U sredu je Nobelova nagrada za hemiju dodeljena nemačkom naučniku Bendžaminu Listu i škotskom naučniku Dejvidu Makmilanu „za razvoj asimetrične organokatalize“.

U četvrtak je Nobelovu nagradu za književnost dobio Abdulrazak Gurna, koji je nagradjen za „empatični i beskompromisni prikaz posledica kolonijalizma i sudbine izbeglica zarobljenih između kultura i kontinenata“.

Sezona Nobela biće završena u ponedeljak saopštavanjem laureata nagrade za ekonomiju.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra), a novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here