Премијери Пољске, Чешке и Словеније у посети Кијеву

Сенат САД означио Путина као ратног злочинца

163
Извор: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES, преузето са rtv.rs

Руско-украјински преговори биће настављени данас, саопштио је у уторак саветник шефа кабинета украјинског председника Михаил Подољак. Премијери Чешке, Словеније и Пољске стигли су возом у Кијев у прву посету страних лидера Украјини откако је Русија отпочела војну операцију. Русија је званично напустила Савет Европе. За двадесет дана сукоба у Украјини, ту земљу напустило је готово три милиона људи.


Москва спрема одговор Подгорици због протеривања руског дипломате

Русија ће одговорити на потез Црне Горе која је руског дипломату прогласила персоном нон грата, рекао је званичник руског Министарства спољних послова Јури Пилипсон, преноси РИА Новости.

Подгорица је 4. марта руском дипломати дала рок од 72 сата да напусти земљу.

„Разлог за доношење ове одлуке је процена релевантних безбедносних органа у Црној Гори о активностима руског дипломате које су у супротности са Бечком конвенцијом о дипломатским односима“, навело је тада Министарство спољних послова. (Ројтерс, РТС)

Из Маријупоља јуче евакуисано 20.000 људи

Око 20.000 људи успело је током претходног дана да напусти опкољени Маријупољ хуманитарним коридором.

Према речима заменика шефа кабинета украјинског председника Кирила Тимошенка, грађани су евакуисани са око 4.000 приватних возила од којих је 570 отишло у град Запорожје, док су остали провели ноћ у другим местима успут, преноси АП.

Маријупољ, стратешки важан лучки град са 430.000 становника на Азовском мору, више од 10 дана је под опсадом руских снага. (Танјуг)

Сенат САД означио Путина као ратног злочинца

Амерички Сенат једногласно је усвојио резолуцију којом се руски председник Владимир Путин означава као ратни злочинац и осуђује се руска акција у Украјини.

Предлагач резолуције је републиканац Линдзи Грејам, а подржали су је сенатори обе странке. Резолуцијом се охрабрују Међународни кривични суд у Хагу и друге државе да истраже ратне злочине почињене од стране руских снага током рата у Украјини. (Ројтерс)

Сирене за узбуну у више украјинских градова

Сирене за узбуну огласиле су се пред зору у више украјинских градова, а грађани су упозорени да оду у склоништа.

Сирене су се огласиле у Кијеву, Лавову, Ивано-Франкивску, Одеси, Дњепру, јављају локални медији и новинари на терену, преноси Би-Би-Си. (Танјуг, Би-Би-Си)

Зеленски: Мировни разговори сада звуче реалистичније

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да мировни преговори са Русијом почињу да „звуче реалистичније“, али да је још потребно време да би се постигао напредак.

„Састанци се настављају и обавештен сам да позиције током преговора већ звуче реалистичније. Али потребно је време за одлуке које ће бити у интересу Украјине“, рекао је Зеленски, преноси Ројтерс. (Ројтерс)

Премијери Пољске, Чешке и Словеније – Матеуш Моравјецки, Петр Фијала и Јанез Јанша допутовали су возом у Кијев, у прву посету страних лидера Украјини откако је Русија отпочела војну операцију.

Руско-украјински преговори биће настављени данас, саопштио је у уторак саветник шефа кабинета украјинског председника Михаил Подољак.

Подољак је истакао да постоје фундаменталне противречности у ставовима руске и украјинске делегације на разговорима, али да постоји и могућност компромиса.

Савет Европске уније одлучио је да уведе четврти пакет рестриктивних мера и санкционише још 15 појединаца и девет компанија из Русије, чиме се број санкционисаних због подривања суверенитета и територијалниг интегритета Украјине попео на 877 појединаца и 62 компаније и институције.

Са друге стране, Русија је увела санкције председнику САД Џозефу Бајдену, америчком државном секретару Ентонију Блинкену, секретару за одбрану Лојду Остину и другим америчким званичницима, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Такође, Русија је званично напустила Савет Европе, док Министарство спољних послова обећава да такав потез неће утицати на права и слободе руских грађана.

Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је у уторак да је Кијеву већ стављено до знања да „политика отворених врата“ НАТО савеза не важи за Украјину.

Зеленски тврди да је близу стотину деце погинуло током рата који је уследио након руске инвазије на Украјину.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here