Протести у САД због могућег укидања права на абортус

Абортус је једно од питања која изазива највеће поделе у америчкој политици и траје скоро пола века

113
Фото: Бета/АП

ВАШИНГТОН – Активисти против абортуса и присталице легалног прекида трудноће изашли су на улице Вашингтона након вести да би Врховни суд САД могао да поништи пресуду Ро против Вејда из 1973. године којом је абортус легализован широм Америке.


Амерички портал Политико је пренео да незванична већинска судска одлука која је јуче процурила у јавност сугерише да ће Врховни суд САД гласати за поништавање одлуке донете у случају Ро против Вејда којом је легализован абортус у САД 1973. године.

Ројтерс није могао до сада да потврди из независних извора ову информацију, али ако је тачна, био би то преседан да нацрт једне одлуке Врховног суда доспе у јавност пре званичне објаве, преноси Тањуг.

У року од свега неколико сати након што је Политико објавио ову информацију, група огорчених демонстраната је позивала демократе у Конгресу да предузму мере за заштиту права на абортус, истовремено осуђујући могућу одлуку којом би се ускратило то право које сматрају основним људским правом.

„Ово је морално питање, а ако је у питању морално питање, не би требало да нам се ускраћује право на самостални избор”, каже 19-годишња студенткиња Ени Мекдоне.

Демонстранти су носили транспаренте на којима је писало „Правосуђе, напоље из моје вагине” и „Волим некога ко је абортирао”, а појавио се и мањи број активиста против абортуса који су певали и скандирали са бубњевима и гитарама, док су им присталице абортуса узвраћале да је абортус саставни део здравствене заштите.

Абортус је једно од питања која изазива највеће поделе у америчкој политици и траје скоро пола века.

Анкета истраживачког центра Пју из 2021. године показала је да 59 одсто одраслих Американаца верује да би побачај требало да буде легалан у свим или у већини случајева, док 39 одсто сматра да би абортус требало да буде незаконит у већини или у свим случајевима.

За сада су и Врховни суд САД и Бела кућа одбили да коментаришу написе портала Политико.

Извештач Политика, који је објавио ову вест, прецизирао је да је судијско мишљење, објављено 10. фебруара, у међувремену можда промењено.

За сада су и Врховни суд САД и Бела кућа одбили да коментаришу написе портала Политико.

„Ро је од самог почетка учинио озбиљну грешку”, написао је судија Семјуел Алито у нацрту мишљења од 10. фебруара, преноси Политико.

Амерички портал наводи да су још четворица судија које су именовали републиканци – Кларенс Томас, Нил Горсуч, Брет Кавано и Ејми Кони Барет, гласали као и судија Алито.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here