Рат у Украјини: Групе диверзаната ушле у Кијев

У нападима погинуло 137 Украјинаца, у Лавову се огласиле сирене

372
Извор: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, преузето са rtv.rs

КИЈЕВ, МОСКВА – Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да се Кијев не плаши да говори о неутралном статусу Украјине. У Кијеву се рано јутрос чуло неколико експлозија у разлицитим деловима града, јавља украјинска агенција УНИАН.


Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да лидери европских земаља нису спремни да изнесу детаље када је реч о пријему Украјине у НАТО, додајући да се Кијев не плаши да говори о неутралном статусу Украјине.

„Остајемо сами у одбрани наше државе… Ко је спреман да Украјини да гаранцију за улазак у НАТО? Искрено, сви се плаше“, рекао је Зеленски ноћас у видео поруци, преноси Интерфакс.

„Поручујем свим партнерима наше земље – сада је важан тренутак, одлучује се о судбини наше земље. Питам их да ли су са нама? Они одговарају да су са нама, али нису спремни да нас приме у савез“, рекао је Зеленски.


„У нападима погинуло 137 Украјинаца“

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је данас да је, према прелиминарним информацијама, 137 украјинских држављана, укључујући 10 официра, погинуло у руским нападима у четвртак.

„Повређено је 316 људи“, навео је Зеленски у телевизијском обраћању грађанима, а преноси Украјинска правда.


Групе диверзаната ушле у Кијев, ја сам мета број 1

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је данас да су у Кијев ушле групе руских диверзаната и оптужио Русију да планира да убије њега као председника државе.

„Према информацијама које имамо, непријатељ ме је одредио као мету број један. Моја породица је мета број два. Они желе политички да униште Украјину уништењем шефа државе“, рекао је Зеленски у обраћању грађанима, а преноси Украјинска правда.

Нагласио је да остаје у владиној четврти у Кијеву, заједно са свима који су неопходни за рад централне власти.

Додао је да је његова породица у Украјини.

„Али где су они сада, немам право да кажем“, рекао је Зеленски.

Русија ће морати да разговара са нама пре или касније

Председник Украјине Владимир Зеленски оценио је данас да ће Москва морати да разговара са Кијевом о заустављању инвазије, наводећи да ће, што пре почне разговор, бити мањи бити губици Русије.

„Русија ће морати да разговара са нама о заустављању инвазије, што пре почне разговор, мањи ће бити губици саме Руске Федерације“, рекао је Зеленски у обраћању грађанима, преноси Интерфакс Украјина.

Руски председник Владимир Путин јуче ујутро је објавио поцетак специјалне војне операције у Украјини. Кремљ је саопштио да се у Украјини не води рат, већ специјална операција, чији је циљ денацификација земље и демилитаризација, у интересу безбедности Русије.

„Бранимо сами своју државу“

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је јутрос да је Русија наставила ракетне ударе на Украјину, али да су њене трупе заустављене у напредовању на већини праваца.

Зеленски је у телевизијском обраћању рекао да су руски удари били усмерени и на војне и на цивилне циљеве, преноси Ројтерс.

„Циљ овог напада је притисак. Притисак на вас драги грађани. Притисак на цело наше друштво. Наглашавам: не само на власти, већ на све Украјинце“, рекао је Зеленски, наводи агенција УНИАН.

Додао је да га напад подсећа на напад на Кијев 1941. године.

„Ми бранимо своју државу сами. Најмоћније силе света посматрају из далека. Да ли су јучерашње санкције убедиле Русију? Чујемо на нашем небу и чујемо на нашој земљи да то није довољно“, рекао је Зеленски.

Јутрос експлозије у Кијеву

У Кијеву се рано јутрос чуло неколико експлозија у разлицитим деловима града, јавља украјинска агенција УНИАН.

Саветник министра унутрашњих полсова Антон Герашченко написао је на Телеграму да су настављени напади на Кијев крстарећим или балистицким пројектилима.

Гершчено је навео да експлозиије потучу од дејства украјинске противваздушне одбране.

07.21 – Лидери ЕУ начелно договорили нове економске санкције Русији

Лидери Европске уније начелно су се сложили, на ванредном Самиту синоћ у Бриселу, да уведу нове економске санкције Москви, придруживши се Сједињеним Државама и другим земљама у предузимању корака који треба да нанесу огромне и тешке последице Русији због њеног војног деловања у Украјини.

07.11 – У ракетном нападу погинуло неколико украјинских граничара

У ракетном нападу руских снага на украјински гранични пункт у југоисточном региону Запорожја, убијено је неколико војника, саопштила је данас гранична служба.

06.41 – У Лавову се огласиле сирене

У граду Лавову на западу Украјине рано јутрос огласиле су се сирене, рекао је сведок за Ројтерс.

06.36 – Руски тенкови иду ка Кијеву, украјинска војска срушила мост

Колона руских тенкова која се креће ка Кијеву заустављена је код села Иванков, где су украјинске снаге дигле мост у ваздух како би зауставиле колону, пише Украјинска правда позивајући се на извор у Генералштабу Оружаних снага Украјине.

05.01 – Макрон разговарао са Путином на молбу Зеленског

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да је јуче телефоном разговарао са руским председником Владимиром Путином, јер је то од њега затражио украјински председник Владимир Зеленски.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here