Restrikcije ulazaka u Šengen produžene do 15. maja

611
Foto: Depositphotos, nito103, 82633568

Evropska komisija pozvala je države članice Šengena da do 15. maja produže privremeno ograničenje ulazaka u EU. Privremena zabrana ulazaka u prostor Šengena uvedena je sredinom marta na 30 dana u cilju zaustavljanja širenja korona virusa i odnosi se na sva putovanja koja nisu od suštinske važnosti.


U Briselu sada napominju da iskustva država izloženih pandemiji pokazuju da mere koje se primenjuju u borbi protiv širenja virusa zahtevaju više od 30 dana da bi bile efikasne.

„Komisija poziva na koordinisani pristup produženju ove restrikcije jer delovanje na spoljnim granicama može biti efikasno samo ako ga sprovedu sve države EU i šengenske države na svim granicama, sa istim datumom završetka i na jedinstven način“, navode u Evropskoj komisiji.

Ograničenje putovanja, kao i poziv na njegovo produženje odnosi se na EU + zonu, koja obuhvata sve zemlje članice Šengena (uključujući Bugarsku, Hrvatsku, Kipar i Rumuniju) i četiri pridružene države Šengena (Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku).


Možda će Vas zanimati:

Zbog odlaska u apoteku 19 meseci zatvora, prekršio mere samoizolacije

Policijski čas od petka do ponedeljka, penzioneri u kupovinu u petak ujutru

Kon: Škole bi poslednje trebalo otvoriti, a letnja škola nije loša ideja

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here