Русија се суочава са новим санкцијама; НАТО најављује додатне количине оружја за Украјину

Украјинска криза

167
Извор: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

МОСКВА, КИЈЕВ, ЊУЈОРК – Рат у Украјини ушао је у 44. дан. Генерална скупштина Уједињених нација изгласала је суспензију Русије из Савета УН за људска права. НАТО најавио слање широког спектра оружја Украјини.


Генерална скупштина Уједињених нација изгласала је суспензију Русије из Савета УН за људска права. За суспензију су гласале 93 земље, међу којима је Србија, као и државе региона.

Против су биле 24 државе, док се од гласања уздржало 58 чланица Уједињених нација.

Шеф украјинске дипломатије Дмитро Кулеба изјавио је да је захвалан чланицама УН због тога што су суспендовале Русију из Савета за људска права УН.

Русија је изгласавање суспензије те земље из Савета УН за људска права оценила као нелегално и политички мотивисано.

Руски амбасадор у УН Генадиј Кузмин рекао је да „није ни време ни место за театралне представе попут ове коју је извела Украјина“.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је Русија претрпела значајне губитке у Украјини, у коју су њене трупе ушле 24. фебруара да би извеле, како Москва то назива, специјалну војну операцију. Он је истакао да је то за Русију огромна трагедија.

Уједињене нације су саопштиле да су потврдиле смрт више од хиљаду цивила, иако ће стварни број вероватно бити далеко већи.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да су се чланице НАТО-а сагласиле да ојачају подршку и да обезбеде широк спектар оружја Украјини.

Столтенберг је након састанка министара спољних послова НАТО-а рекао да су се сагласили да учине више како би помогли партнерима да се бране, укључујући и Грузију и Босну и Херцеговину.

Ракетни удар руских снага на Одесу

Руске трупе извеле су ракетни удар који је оштетио инфраструктуру у области Одесе, саопштило је данас Градско веће Одесе.

САД послале Украјини неколико стотина дронова камиказа

САД су Украјини испоручиле више од 12.000 антиоклопних система, 1.400 противавионских система и неколико стотина дронова камиказа, саопштила је администрација америчког председника Џозефа Бајдена.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here