Русија ставила Хрватску и Словенију на листу непријатељских држава

Које су непријатељске земље, а које нису?

353
Извор: РТВ

Дан пошто је Савет Европске уније одобрио седми пакет санкција Русији, влада те државе је ажурирала и проширила списак земаља које не сматра пријатељским и које, како се наводи на сајту Владе Русије, „врше непријатељске акције против руских дипломатско-конзуларних представништава у иностранству“. На листи су се сада нашле и земље из региона Хрватска и Словенија, али и Грчка, Данска и Словачка.


Влада Русије је донела уредбу ради спровођења указа председника Русије Владимира Путина из априла 2021. године „О примени мера за утицај (против) непријатељских акција страних држава“. Тај документ ограничава или забрањује државама са списка да запошљавају Русе у својим дипломатским, конзуларним и другим државним представништвима.

На ажурираној листи се поред назива држава наводи и број особа из Русије са којима дипломатска представништва „непријатељских земаља“ и њихова конзуларна представништва могу да склапају уговоре о раду.

Према новом списку, Грчка има ограничење од 34 особе, Данска – 20, Словачка – 16. Словенија и Хрватска неће моћи да запошљавају запослене у својим дипломатско-конзуларним представништвима из редова особа са територије Руске Федерације.

Листа није коначна и може бити проширена, саопштено је из Москве.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here