Руске снаге у предграђу Кијева, Зеленски: Нећемо положити оружје

Европа, Лондон, САД и Канада уводе директне санкције председнику Русије Владимиру Путину и руском министру спољних послова Сергеју Лаврову

283
Фото: Pixabay

Руске снаге током ноћи дошле су са западне стране до предграђа Кијева, где се воде уличне борбе. Вашингтон је понудио евакуацију украјинском председнику Володимиру Зеленском, коју је он одбио.


Русија је ставила вето на нацрт Резолуције Савета безбедности УН којом је требало да се осуди руска акција у Украјини. Европа, Лондон, САД и Канада уводе директне санкције председнику Русије Владимиру Путину и руском министру спољних послова Сергеју Лаврову.

08:23 – Комесаријат за избеглице УН: Најмање 50.000 Украјинаца избегло из земље

Комесаријат за избеглице УН наводи да је више од 100.000 људи расељено унутар Украјине, а најмање 50.000 је прешло међународне границе, потврђено је за РТС.

Такође, према проценама ове агенције, до 4 милиона људи би могло да избегне из Украјине у друге земље ако ситуација даље ескалира.

Прелази украјинских грађана бележе се на граничним прелазима са Молдавијом, Пољском, Румунијом, Словачком и Руском Федерацијом, наводе из УНХЦР-а.

08:08 – „Роскосмос“ обуставља сарадњу са Европом

Роскосмос обуставља сарадњу са Европом на лансирањима са космодрома Куру и повлачи запослене из Француске Гвајане као одговор на санкције ЕУ, изјавио је генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин на свом Телеграм каналу.

„Као одговор на санкције ЕУ против наших предузећа, ‘Роскосмос’ обуставља сарадњу са европским партнерима у организовању свемирских лансирања са космодрома Куру и повлачи своје техничко особље, укључујући посаду за лансирање, из Француске Гвајане“, написао је Рогозин у поруци. (Риа Новости)

07:56 Руско министарство: Успостављена пуна контрола над Мелитопољом

Руска војска успоставила је пуну контролу над украјинским градом Мелитопољом, саопштио је званични представник руског Министарства одбране Игор Конашенков, преноси Известија.

„Јединице руских оружаних снага успоставиле су пуну контролу над градом Мелитопољом. Руски војници предузимају све мере да обезбеде безбедност цивила и искључе провокације украјинских специјалних служби и националиста“, рекао је Конашенков.

Град Мелитопољ налази се на југу Украјине. (Известија)

07:46 – Фејсбук забранио оглашавање и монетизацију руских државних медија

Фејсбук је забранио руским државним медијима да се оглашавају на овој америчкој друштвеној мрежи, изјавио је шеф протокола за безбедност Фејсбука Натанијел Глајхер, јавља агенција Тас.

„Сада забрањујемо руским државним медијима да пласирају рекламе или да зарађују уз помоћ наше платформе, било где у свету“, поручио је Глајхер.

Он је додао да су промене у политици Фејсбука већ почеле и да ће се наставити (Танјуг)

07:18 – Контрадикторне информације о томе ко контролише хидроелектрану у Кијеву

Опречне информације појавиле су се о томе ко има контролу над хидроелектраном у северном делу украјинске престонице.

Ројтерс је позивајући се на Интерфакс јавио да су руске трупе заузеле кијевску хидроелектрану а касније је та информација демантована од стране украјинске стране која тврди да и даље има контолу над хидроелектраном.

Хидроелектрана се налази у Вишхороду, на реци Дњепар. (Ројтерс, Интерфакс)

07:06 – Зеленски: Нећемо положити оружје

Украјински председник Володомир Зеленски поручио је у новој видео-поруци да неће положити оружје и да неће напустити Кијев.

„Нећемо положити оружје, бранићемо своју земљу“, рекао је Зеленски у поруци снимљеној испред његове канцеларије у Кијеву.

Зеленски је позвао суграђане да не верују у пропаганду.

„Сада се на мрежама појавило много лажних информација о томе да позивам нашу војску да положи оружје и да је евакуација у току. Значи, ту сам, нећемо положити оружје. Бранићемо нашу државу, јер наше оружје је наша истина. Ово је наша земља, наша држава, наша деца, и све то ћемо штитити“, истакао је Зеленски. (Ројтерс, Униан)

06:59 – Гранатирање у центру Кијева

У центру Кијева се чује гранатирање од раног јутра, јавља Ројтерс позивајући се на изјаве сведока.

Агенција извештава и да се воде борбе око војног гарнизона у централном делу украјинске престонице. (Ројтерс)

06:36 – Борбе код кијевског метроа

Константна митраљеска размена ватре одвија се отприлике на подручју Трга победе, железничке станице, улице Богдана Хмељничког.

Истовремено, копнене снаге јављају да су украјински војници у реону метро станице где су се водиле борбе са руским снагама. (Украинска Правда)

06:27 – Молдавија примила око 25.000 избеглица

Молдавија је примила око 25.000 украјинских избеглица и примила 430 захтева за азил, рекао је молдавски министар спољних послова Нику Попеску.

Он је напоменуо да власти Молдавије чине све да се избеглице смести и пружи им неопходна подршка. (Интерфакс)

06:24 – Данилов: Ситуацију у Кијеву контролишу Оружане снаге Украјине

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексиј Данилов рекао је да ситуацију у Кијеву контролишу Оружане снаге Украјине.

Данилов је навео да се у овом тренутку у главном граду Украјине воде активна борбена дејства, преноси агенција Интерфакс Украјина. (Интерфакс Ук)

06:14 – Борбе на периферији Кијева

Руске и украјинске снаге сукобиле су се у суботу на периферији украјинске престонице док су власти позивале грађане да помогну у одбрани града од напредовања руских снага у најгорој европској безбедносној кризи последњих деценија. (Ројтерс)

На улицама у предграђу Кијева током ноћи водиле су се уличне борбе, пошто су руске снаге са запада стигле до главног града Украјине.

Украјинци за сада успевају да зауставе напредовање противника са истока, наводе амерички аналитичари са Института за проучавање сукоба.

Наводе и да су руске снаге одбијене на прилазима још неколико градова у Украјини, али и да су брзо променили тактику тако што су просто прошли около.

Председник Украјине Володимир Зеленски упозорио је у видео обраћању грађанима да су многи градови на удару – Чернихив, Суми, Харков… у Донбасу, градови на југу Украјине.

Додао је да се посебна пажња мора обратити на Кијев и да се главни град не сме изгубити.

Русија је ставила вето на нацрт Резолуције Савета безбедности УН којом је требало да се осуди руска акција у Украјини, док је Кина била уздржана на гласању.

Уздражени су били и Уједињени Арапски Емирати и Индија.

Украјина и Русија разматрају место и време за преговоре, саопштио је Сергиј Никифоров, портпарол украјинског председника Володимира Зеленског.

„Украјина је била и остаје спремна да разговара о прекиду ватре и о миру“, додао је Никифоров.

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ рекао је да се Савет ЕУ сагласио да на листу санкционисаних особа стави и руског председника и министра спољних послова Владимира Путина и Сергеја Лаврова.

Лидери НАТО-а саопштили су да су послали још војника у источну Европу након руске војне акције у Украјини.

Председник Русије Владимир Путин позвао је украјинску војску да преузме власт у својој земљи.

Европска фудбалска унија (УЕФА) преместила је финале овогодишње Лиге шампиона из Санкт Петербурга у Париз, због сукоба Русије и Украјине.

Русија је суспендована из Савет Европе после напада на Украјину, саопштио је италијански министар спољних послова Луиђи ди Мајо.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here