Руски приходи од енергената већи него пре рата у Украјини

137

Русија вероватно остварује веће приходе од фосилних горива сада него пре инвазије на Украјину, јер пораст цена у свету неутралише напоре запада да смањи руску продају, рекао је амерички саветник за енергетску безбедност Амос Хохстин.


„Не могу то порећи“, рекао је на саслушању у сенатском пододбору за Европу и регионалну безбедносну сарадњу када су га питали зарађује ли Москва више новца од продаје своје нафте и гаса сада него неколико месеци пре избијања рата.

САД и Европска унија су се сложили да забране увоз руских фосилних горива и увели су санкције Москви због инвазије на Украјину.

Премда су ти потези смањили глобалну трговину руским енергентима, такође су допринели порасту глобалних цена нафте и гаса. Цена барела нафте у четвртак је износила 123 долара, највише у последња три месеца.

Хохстин је рекао да је повећање потражње за нафтом у свету након пандемије ковида-19 „пуно већа, снажнија него што је ико предвидео“.

Русија је истовремено могла да прода више сировина другим купцима, укључујући велике потрошаче енергије попут Кине и Индије, уз велике попусте у односу на друге опскрбљиваче.

Хохстин је рекао да, иако је цена руских сировина за Кину и Индију мања у поређењу са сировинама из других земаља, глобални пораст тржишних цена значи да су руски приходи сада врло вероватно већи.

Индија је купила двоструко више руске нафте у мају него у априлу, у рекордном износу од 840.000 барела дневно, што ће вероватно поново порасти у јуну, према консултантској компанији Кплер.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here