Srpska državljanka u Avganistanu: Situacija mirna, čekam evakuaciju

Prema njenim rečima, nebezbedno je oko aerodroma i teško mu je pristupiti

146
Izvor: EPA-EFE/STRINGER

KABUL: Milka Damjanović, jedina preostala državljanka Srbije u Avganistanu i članica zdravstvene humanitarne misije iz Italije koja je ostala u Kabulu, izjavila je da je na bezbednom, ali da ne zna kada će biti moguća njena evakuacija, jer je, kako kaže, nebezbedno oko aerodroma i teško mu je pristupiti.


Ona je za Novosti rekla da je ima veoma mnogo službenika ambasada, porodica zaposlenih u ambasadama i vojske i da se teško dobija mesto za humanitarce.

„Evakuacija će možda biti moguća na sigurniji način već sutra ili narednih dana, tako da smo moj tim i ja strpljivi i čekamo“, navela je Milka Damjanović.

Istakla je da je u stalnoj komunikaciji sa otpravnikom poslova Ambasade Srbije u Indiji koji je nadležan i za Avganistan Sinišom Pavićem koji je, kako kaže, uložio izuzetne napore na evakuaciji nje i dvojice srpskih državljana, koji su prebačeni u Uzbekistan.

„Oni su bili u većoj opasnosti, ali i prednosti, jer su već bili na aerodromu, a moj slučaj je komplikovaniji zbog opasnosti kretanja i nemogućnosti pristupa aerodromu. Nadam se da će uskoro biti uslova“, kaže Damjanovićeva.

Dodala je da ambasada u Rimu i ambasador Goran Aleksić aktivno pomažu i posreduju u obezbeđivanju mesta u avionu i dobijanju dozvola za pristup.

Damjanović je za Radio Slobodna Evropa (RSE) navela da postoji značajan broj stranaca koji žive u Avganistanu zbog posla i da su svi u svojim kućama i da se ne kreću slobodno, a čak ni sami Avganistanci nisu sigurni.

Ona je kazala da je situacija mirna, ali da se povremeno čuju pucnji za koje kaže da ne može da odredi da li su u pitanju sukobi ili slavlje talibana koji, inače, kako je rekla, imaju svoje brigade koje sprečavaju kriminalce.

Srpska državljanka kaže da se ona i njene koleginice i kolege ne plaše talibana, ali da se na licima Avganistanaca vidi zabrinutost jer ne znaju kakav će biti razvoj situacije u zemlji.

Prema njenim rečima, nebezbedno je oko aerodroma i teško mu je pristupiti.

„Veliki je broj građana koji je pokušao da pobegne, oni koji rade za strane organizacije boje se za svoj život, mladi koji su pokušali nešto da promene, ali verovatno će se za 24 do 48 sati situacija stabilizovati“, prenela je Damjanović.

Dodala je da predstavnici talibana još nisu uspostavili potpunu vlast, ali da su pozvali sve radnike i radnice da se vrate na svoja radna mesta.

„Tražili su da se sve žene vrate na posao, što je pozitivna promena u odnosu na ono što smo mislili da će se desiti, tako da se nadam da neće biti samo parola (talibana) o zaštiti žena“, naglasila je Damjanović i dodala da su sve žene pokrivene i da ih nema ih mnogo na ulici.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Dodala je da se nada da će situacija u Avganistanu uskoro biti mirna i da će eventualno moći da se uspostave i komercijalne avionske linije kako bi se evakuisali svi stranci i Avganistanci koji to žele.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here