Srpski digitalni kovid sertifikati od utorka važe u EU

Srpski državljani koji poseduju digitalni zeleni sertifikat ne mogu da uđu u sve zemlje Unije

162

Odluka Evropske komisije da je digitalni zeleni sertifikat Srbije podudaran sa digitalnim kovid sertifikatom EU, u utorak (16.11.), stupa na snagu.


Odluka Komisije olakšaće proveru informacija o primljenim vakcinama, o preležanom kovidu ili o PCR ili antigenskom testiranju, ali ne predstavlja putni dokument.

Ovo ne znači da će srpski državljani, koji poseduju digitalni zeleni sertifikat, automatski moći da uđu u sve zemlje Unije, pošto se ne menja stav pojedinačnih članica EU o tome koje vakcine priznaju.

Većina članica EU i dalje ne priznaje ruske i kineske vakcine protiv korona virusa, zbog čega nosioci srpskog sertifikata i dalje moraju da proveravaju da li ispunjavaju konkretne uslove za ulazak u određenu državu EU. Države članice EU postavljaju različite uslove i kada je reč o priznavanju vakcina i po pitanju potvrde o preležanoj bolesti.

Ključna promena posle donošenja odluke Evropske komisije trebalo bi da bude lakši ulazak u kafiće, restorane, muzeje, pozorišta i druge ustanove u članicama EU, pošto će od utorka (16.11.) biti moguće očitavanje srpskih QR kodova, a do sada je bilo potrebno nositi potvrde. Sistemu digitalnih kovid sertifikata EU do sada su se pridružile 22 zemlje koje nisu članice Unije, uključujući Albaniju i Severnu Makedoniju.

Povezivanje Srbije sa sistemom digitalnih kovid sertifikata EU znači da će srpski sertifikati biti prepoznatljivi u aplikacijama za verifikaciju u EU, ali i u drugim zemljama koje koriste isti sistem.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here