Ubistvo koje je uzdrmalo Ameriku – robija za Dereka Šovina

Beli policajac Šovin klečao je na vratu Džordža Flojda gotovo devet minuta, iako je Afroamerikanac zapomagao

199
Čovek kleči ispred murala Džordžu Flojdu u Hjustonu u Teksasu. Flojd je umro u maju u Mineapolisu, kada mu je policajac priklještio vrat, što je izazvalo proteste širom zemlje / Joe Raedle / Getty Images

Zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu bivši policajac Derek Šovin osuđen je na 22 i po godine zatvora.


Derek Šovin je u sudu kratko govorio pre izricanja presude, izražavajući „saučešće porodici Flojd“.

Predsednik SAD Džozef Bajden je kaznu od 22 i po godine zatvora za Šovina ocenio kao „odgovarajuću“, dodajući da nije upoznat sa svim detaljima.

U aprilu Šovin (45) je osuđen zbog nenamernog ubistva drugog stepena, ubistva trećeg stepena i ubistva drugog stepena zbog svoje uloge u Flojdovoj smrti.

Tužilaštvo države Minesota tražilo je trideset godina zatvora za Šovina, dok maksimalna kazna za najozbiljniju tačku optužnice, ubistvo drugog stepena, iznosi 40 godina.

Beli policajac Šovin klečao je na vratu Džordža Flojda gotovo devet minuta, iako je Afroamerikanac zapomagao i govori policajcima da ne može da diše.

Šovin je pomerio svoje koleno sa Flojdovog vrata tek kada su ga bolničari stavili na nosila u besvesnom stanju i bez pulsa.

Flojdovo ubistvo pokrenulo je talas demonstracija protiv institucionalizovanog rasizma i policijske brutalnosti, posebno u SAD.


Pogledaj:  SAD: Rafali oko Bele kuće, protesti u 140 gradova! Više od 4.000 uhapšenih (VIDEO)

Pogledaj: U Srbiji u prvih pet meseci umrlo 31,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine

[rev_slider alias=“zivinastija“][/rev_slider]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here