Украјина – За данас најављена трећа рунда преговора

Од 10 сати прекид ватре и отварање хуманитарних коридора

108
Извор: Танјуг (AP Photo/Marienko Andrew),илустрација, преузето са rtv.rs

КИЈЕВ, МОСКВА, ВАШИНГТОН – Дванаести дан рата у Украјини требало би да донесе и нове преговоре Кијева и Москве. Међутим, ни договор из претходне рунде преговора није остварен – у недељу је обустављена евакуација из Маријупоља. Борбе у Украјини се настављају, број избеглица расте, а све је више санкција које се намећу Русији и Белорусији.


Током друге рунде преговора Кијева и Москве било је договорено да се омогуће хуманитарни коридори, како би цивили могли да се евакуишу. Међутим, јуче је подруги пут пропало успостављањег таквог коридора из Маријупоља.

Да ли ће трећа рунда преговора донети неке промене, према најавама би требало да се сазна данас.

Канцеларија високог комесара УН за људска права објавила је да су до 5. марта преминула најмање 364 цивила, док их је још 759 рањено.

Портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков рекао је да је Русија уништила скоро све украјинске борбене авионе, док је Владимир Путин рекао свом турском колеги Реџепу Тајипу Ердогану да би Москва зауставила своју војну операцију када би Кијев положио оружје и испунио руске захтеве.

За то време, украјински премијер Денис Шмигал саопштио је да је потписао званичан захтев страним владама да искључе Русију и Белорусију из чланства у ММФ-у и Светској банци.

Високи комесар Уједињених нација за избеглице, Филипо Гранди, рекао је да је од почетка руске војне интервенције више од милион и по избеглица прешло из Украјине у суседне земље.

Амерички генерал посматрао испоруку оружја Украјини

Начелник Генералштаба војске САД Марк Мили посетио је један аеродром на граници са Украјином који је постао чвориште за снабдевање те земље оружјем, јавља ЦНН позивајући се на једног високог званичника америчког министарства одбране.

Од 10 сати прекид ватре и отварање хуманитарних коридора

На молбу француског председника Емануела Макрона упућену руском лидеру Владимиру Путину, Оружане снаге Русије од 10:00 часова објављују прекид ватре и отварање хуманитарних коридора из Кијева, Маријупоља, Харкова и Сума, саопштио је Међуресорни координациони штаб за хуманитарно реаговање у Украјини.

Гранатирано складиште нафте у Луганску

Украјинске снаге безбедности извеле су ракетни напад на једно складиште нафте у Луганску, изјавио је Родион Мирошник, представник самопроглашене Луганске Народне Републике.

Русија: Националисти спремају провокацију у Харкову

Министарство одбране Русије тврди да служба безбедности Украјине са екстремистима „Азов“ припрема провокацију са могућим радиоактивним загађењем околине у подручју Харкова.

Зеленски формирао делегацију за саслушања у МСП

Украјински председник Володимир Зеленски потписао је указ о формирању делегације Украјине која ће учествовати на усменим саслушањима Међународног суда правде у Хагу (МСП) по оптужбама Украјине против Русије, у складу са Конвенцијом о спречавању и кажњавању злочина геноцида, јавља Интерфакс Украјина.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here