Украјинска криза: Гранатирано руско село, у Бриселу самит Г7 и ЕУ

Договорено успостављање седам хуманитарних коридора

143
Извор: EPA-EFE/ATEF SAFADI, преузето са rtv.rs

КИЈЕВ – Двадесетдевети дан рата у Украјини. У Бриселу ће се састати лидери Г7 и ЕУ и разговарати о рату у Ујрајини. Самиту Г7 присуствује и амерички председник Џозеф Бајден који ће се у Бриселу састати и са челницима НАТО-а. Из најугроженијих градова у Украјини наставља се евакуација цивила хуманитарним коридорима. Најтежа ситуација је и даље у Маријупољу.


Цена гаса у свету скочила је за 20 одсто након што је руски председник Владимир Путин наложио да се тај енергент у будуће „непријатељским земљама“ наплаћује искључиво у рубљама.

Русија је такође саопштила да ће и руска свемирска агенција „Роскосмос“ захтевати међународне уговоре у рубљама.

О преговарачком процесу између Русије и Украјине са руским председником разговарали су немачки канцелар Олаф Шолц и израелски премијер Нафтали Бенетим, а франсуски председник Емануел Макрон изразио је спремност да настави дијалог са Путином.

САД и ЕУ наставиле су са допремањем војне помоћи Украјини.

Договорено успостављање седам хуманитарних коридора

Потпредседница украјинске владе Ирина Верешчук изјавила је данас да је постигнут договор о успостављању седам хуманитарних коридора за евакуацију цивила из украјинских градова.

Русија преузела контролу над Изјумом

Руска војска преузела је контролу над стратешким градом Изјумом у Харковској области, саопштио је данас портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Украјинска морнарица: Уништили смо руски носач Орск

Украјинска ратна морнарица саопштила је данас да је уништила велики руски ратни носач Орск, у близини луке Берђанск, пренео је Ројтерс.

Москва: Посаде Су-34 уништиле складишта оружја и војне опреме украјинске војске

Руски борбени авиони Су-34 уништили су складишта оружја и војне опреме украјинских оружаних снага, саопштило је данас руско министарство одбране, не прецизирајући место где је извршен напад.

Пожар у луци у Берђанску

У луци у украјинском граду Берђанску у Запорошкој области је избио пожар, јавља Гардијан позивајући се на локалне медије и званичнике.

У гранатирању руског села троје рањених, више експлозија током ноћи

У експлозији гранате у среду у руском селу Журављевка у Белгородској области, које се налази у близини украјинске границе, рањено је троје цивила, саопштио је данас на Телеграм каналу губернатор тог региона Вјачеслав Гладков.

Русија дала списак америчких персона нон грата

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Москви добила је списак дипломата које су прогласене персонама нон грата, саопштио је Стејт департмент након потеза који је у руским медијима описан као одговор на америчко протеривање руског особља из Уједињених нација.

Зеленски: Самити у Бриселу показаће ко је издао Украјину

Украјински председник Володимир Зеленски у видео-обраћању током ноћи рекао је да ће се током самита Г7, НАТО и ЕУ у Бриселу разоткрити ко је издао Украјину због новца, а ко јој је пријатељ и партнер.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here