Вучић у интервјуу за америчку телевизију: „Имамо добре односе и са Русијом и са Украјином, али смо осудили инвазију“

"Не мислим да Путин блефира"

161
Фото: Instagram/buducnostsrbijeav

Увек смо имали традиционално добре односе са Русијом и Украјином и поштовали тероторијални интегритет свих земаља у свету, али смо и осудили инвазију на Украјину у складу са Повељом УН, рекао је председник Србије Александар Вучић интервју за телевизију Њузмакс.


Вучић је гостовао са бившим специјалцем Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом, који га је одмах питао о Косову, подсетио да су последњих недеља биле присутне тензије али и упитао воде ли се тренутно разговори по том питању.

– Верујем да смо успешно смањили тензије са којима смо се суочили пре неколико недеља. Морамо да уложимо још напора да се наставе разговори и потрага за компромисним решењем. Надам се да ће и друга страна схватити корист од разговора што је увек много боље од реторике звецкања оружјем, чему ових дана сведочимо – рекао је Вучић.

„Надам се да ће мир преовладати“

Поводом Вашингтонског споразума и чињенице да се Србија обавезала на диверзификацију енергетике, Вучић је рекао да „није питање само односа са Русијом, већ и тога што је добро за Србију“.

– Увек смо имали традиционално добре односе са Русијом и Украјином и поштовали територијални интегритет свих земаља у свету, били смо принципијелни око тога али смо и осудили инвазију на Украјину у складу са Повељом УН. С друге стране, имамо другачији став према Русији кад је реч о енергетском сектору, и мораћемо да видимо све могућности, како да унапредимо наш енергетски сектор, како да диверзификујемо снабдевање – истакао је Вучић.

На констатацију да он познаје председника Русије Владимира Путина и питање да ли верује да блефира поводом најаве употребе нуклеарног оружја, Вучић је рекао да не мисли.

– Сада тражите од мене да се понашам као политички аналитичар, а ја то нисам. Као председник Србије, могу само да кажем да се надамо да ће мир преовладати и да ће сви урадити све да се дође до компромисног решења уместо да једна страна буде поражена. Срео сам Путина много пута, и не мислим да блефира, као што је и рекао – рекао је Вучић.

Најтеже питање Бајден – Трамп

Упитан да упореди однос са актуелним председником САД Џоом Бајденом, и бившим председником САД Доналдом Трампом, Вучић је дипломатски одговорио да је то – најтеже питање.

– Председника Бајдена сам срео четири, а Трампа два пута, Бајден је био најприпремљенији политичар од свих које сам срео. А што се тиче Трампа, он је другачији тип личности, харизматичан, булдожер и човек који увек жели да види резултате због чега је акценат у решавању косовског проблема ставио на економију – казао је Вучић.

Оценио је да је Трамп био свестан да економија може повезати народе на Балкану и да би економско унапређење живота људи помогло да се реше проблеми.

– Трампова администрација се посветила конкретним проблемима како би побољшали животе. Чак 20 федералних агенција је покушало да нам помогне, како би све стране напредовале економски – рекао је Вучић и навео повећање трговинске размене и са САД и у региону, као и да је Америка подржала Отворени Балкан што је значајно за све.

Вучић је е говорио и о злочинима над Србима у логору Јасеновац, за време марионетске усташке НДХ на територији данашње Хрватске.

Вучић борави у Њујорку, где је у уторак почела дебата светских лидера на Генералној скупштини Уједињених нација (ГС УН). Отварању је присуствовао и Вучић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here