Зеленски одбио да преговара у Белорусији, понудио Москви друге градове

363
Извор: Shutterstock/ Drop of Light

Русија је саопштила да је делегација стигла у Белорусију због разговора са Украјином, али украјински председник Володимир Зеленски одбио је ту понуду, рекавши да би преговори у тој земљи били могући да Русија није напала Украјину са белоруске територије.


Подсетимо, Кремљ је саопштио да је руска делегација стигла у белоруски град Гомељ на разговоре са украјинским званичницима, јавља АП. Портпарол Кремља Дмитриј Песков тврди да је то место изабрала Украјина. Зеленски међутим то демантује. Ипак, Зеленски оставља отворена врата за преговоре на другим локацијама.

„Да није било агресивних акција са ваше територије, могли бисмо да разговарамо у Минску… Други градови могу да се користе као место за разговоре… Наравно ми желимо мир, желимо да се састанемо, желимо да се рат заврши. Варшава, Братислава, Будимпешта, Истанбул, Баку – понудили смо то Русима“, рекао је украјинкси председник Володомир Зеленски, преноси BBC.

И нама би одговарао било који други град – у земљи са чије територије се на нас не испаљују пројектили. Само тако преговори могу бити поштени и само такви заиста могу да окончају рат, додао је Зеленски.

Украјински председник позваоје, иначе, доборовољце из уностранства да им помогну, организује „легију странаца“.

Током ноћи погођено је једно нафтно складиште у војној бази у Василкиву. Уличне борбе избиле су у центру Харкова када су руске трупе ушле у овај други по величини украјински град, потврдио је у недељу Олех Синегубов, шеф регионалне државне администрације Харкова, преноси CNN.

САД, Немачка, Француска и Аустралија најављују да ће послати оружје Украјини. Више од 150.000 људи до сада избегло из Украјине, наводе УН.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here