Зеленски потписао закон по коме сви грађани могу да користе оружје у ратном стању

Украјинска криза - четвртак (10.03.)

307
Фото: Pixabay

КИЈЕВ/МОСКВА/ВАШИНГТОН/ЛОНДОН – Украјински председник Володимир Зеленски потписао је закон који омогућава свим грађанима Украјине да користе оружје за време ратног стања, а текст закона објављен је на сајту Врховне Раде Украјине.


„Током периода ратног стања грађани Украјине могу учествовати у отпору…користећи сопствено наградно оружје, спортско оружје (пиштољи, револвери, пушке, пушке са глатким цевима), ловачку пушку, глатку или комбиновану муницију за исти“, наводи се у закону, пренео је Спутњик.

„Цивили не сносе одговорност за употребу ватреног оружја против лица која врше оружану агресију на Украјину, ако се такво оружје користи основано и по распореду“, наводи се у тексту закона.

Зеленски: Директним дијалогом са Путином може се решити сукоб

Украјински председник Володимир Зеленски оценио је да се тренутни сукоб у Украјини може решити само кроз директан дијалог са руским председником Владимиром Путином.

„Ствар није у томе шта ја могу да пружим. Мој циљ у било каквим преговорима је да окончам рат са Русијом“, рекао је Зеленски у интервјуу за немачки „Билд“, одговарајући на питање да ли је спреман да призна независност Донбаса и Крима.

Русија: УН износе неистине, болница претворена у војни објекат

Уједињене нације су изнеле нетачне информације о руском нападу на украјинску болницу у Мариупољу, која је претворена у војни објекат , поручио је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

„Тако настају лажне вести. Ми смо још 7. марта упозорили да су ту болницу радикали претворили у војни објекат. Веома је узнемирујуће што УН шири ове информације без провере“, написао је Пољански, преноси ТАСС.

Лавров допутовао у Анталију, данас трилетарални састанак

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров допутовао је у Анталију, где ће се данас уз посредовање Турске одржати трилатерални састанак министара спољних послова Русије, Украјине и Турске, јавља Анадолија.

Становници Маријупоља и Харкова нису успели да се евакуишу, погинули дечак и две жене

Око 40.000 Украјинаца успело је да се евакуише хуманитарним коридорима, али становници Харкова и Маријупоља нису били међу њима. Кијев за то оптужује руску страну, а Москва украјинске националисте. У Анталији би данас требало да се састану Сергеј Лавров и Дмитро Кулеба. У досадашњим сукобима страдало је најмање 516 цивила.

ММФ: Пакет од 1,4 милијарде долара за Украјину

Међународни монетарни фонд (ММФ) сопштио је да је извршни одбор ММФ по хитном поступку одобрио пакет у вредности од 1,4 милијарде долара за Украјину како би се помогло подмирење хитних потреба за потрошњом и ублажиле „економске последице руске војне инвазије“.

Из ММФ је саопштено да су украјинске власти отказале постојећи стенд-бај аранжман са Фондом и да ће се радити на осмишљавању одговарајућег економског програма с фокусом на рехабилитацију и привредни раст, али тек када се створе услови за то, преноси Ројтерс.

Путин сазвао састанак са члановима Владе Руске Федерације

Председник Руске Федерације Владимир Путин одржаће данас видео-састанак са члановима Владе.

Кључна тема састанка врха државе биће мере за ублажавање последица међународних санкција по националну економију Русије, саопштила је прес-служба Кремља, преноси ТАС С.

Вршилац дужности министра за ванредне ситуације Руске Федерације Александар Чупријан поднеће „извештај о смештају избеглица из источне Украјине у Русији“, а на дневном реду састанка биће и разматрање „низа актуелних питања“, додаје се у саопштењу.

Бела кућа: Лажне тврдње Русије о биолошком оружју САД

Бела кућа је данас саопштила да су лажне тврдње Русије о наводној умешаности САД у лабораторије са биолошким оружјем и развој хемијског оружја у Украјини.

Ми смо упознати са лажним тврдњама Русије у том смислу, навела је представница за штампу Беле куће Џен Псаки.

Она је додала да Русија можда припрема терен за употребу биолошког или хемијског оружја у Украјини, али није навела доказе за то.

Министарство одбране Велике Британије: Мали број војника отишао у Украјину

Британско министарство одбране саопштило је да је мали број британских војника можда прекршио наређења и отпутовао у Украјину да се бори.

Шеф оружаних снага Велике Британије раније је рекао да Британци не би требало да иду у Украјину да се боре, већ би на друге начине требало да помогну из Британије, преноси Би-Би-Си.

Прошле недеље војници у служби су упозорени да би одлазак у Украјину као одговор на руски напад на Украјину могао да пошаље „погрешну перцепцију“ Русији да је Велика Британија послала своје трупе да се боре, наводи Би-Би-Си.

Стотине бивших британских војника, који су завршили свој стаж у оружаним снагама, рекло је да желе да оду у Украјину да се боре или помогну у медицинским или хуманитарним напорима.

Би-Би-Си додаје да су му многи бивши војници пренели да добијају опречне поруке од Владе о томе да ли треба да оду или не у Украјину.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here