Зеленски: Ситуација у Донбасу екстремно тешка

Литванија без руског гаса, нафте и струје

257
Фото: Getty images

Осамдесет осми дан рата у Украјини. Маријупољ је под руском контролом, а руске трупе се спремају за офанзиву у правцу Лимана, пишу украјински медији. Турски председник разговарао са лидерима Финске и Шведске о њиховом захтеву за чланство у НАТО-у.


Зеленски: Ситуација у Донбасу екстремно тешка

Председник Украјине Володимир Зеленски описао је ситуацију у Донбасу као „екстремно тешку“ у свом последњем обраћању нацији.

– Ситуација у Донбасу је изузетно тешка. Руска војска је покушавала да нападне градове Славјанск и Сијеродоњецк, али су украјинске снаге заустављале напредовање, рекао је Зеленски. Украјина је одбацила могућност да пристане на прекид ватре са Русијом и рекла да Кијев неће прихватити никакав споразум са Москвом који укључује уступање територије.

Руска војска саопштила је да је уништила складиште горива у Одеској области, као и велику пошиљку западног наоружања и то ракетама типа „калибар“.

Гаспром: Кијев одбио захтев Москве да дозволи испоруку гаса преко Сохрановке

Руски произвођач гаса компанија „Гаспром“ саопштила је да наставља да испоручује гас Европи преко Украјине преко улазне тачке Суџа. Испоруке на дан 22. априла износе 44,7 милиона кубних метара. То је мање него дан раније када је та количина износила 45.9 милиона кубних метара

„Украјина је одбила захтев за снабдевање гасом преко главне улазне тачке Сохрановка, саопштио је „Гаспром“.

Зеленски: Коначни прекид сукоба само за преговарачким столом

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да његова земља има шансе да победи у рату који је покренула Русија, међутим коначни прекид сукоба могућ је само за преговарачким столом. Он се обратио на националној телевизији и сугерисао да његова земља има шансу да оствари победу над Русијом с обзиром на изузетни отпор који је пружила у инвазији која је отпочела 24. фебруара.

Међутим, додао је да би рат могао коначно да се заустави само „за преговарачким столом“, односно дипломатским преговорима који су сада на чекању. Зеленски је такође додао да Украјинци свакодневно гину за независност, те да свако на својствен начин мора водити рачуна о својој борби, са свим чиме располаже.

Решетњиков: Санкције против Русије прилика за нове економске везе

Санкције против Русије отварају могућност да бројне државе уђу на руско тржиште и попуне упражњене трговинске нише, а међу таквим земљама је и Тајланд, изјавио је руски министар економског развоја Максим Решетњиков.

„У оваквим ситуацијама санкције су, с једне стране проблем, али са друге стране нуде могућности, као у случају Тајланда, да се пробије на руско тржиште и попуни трговинске нише које су деактивиране“, рекао је Решетњиков. Он је додао да је то истовремено и прилика за руске компаније које су у активној потрази за новим тржиштима, преноси Тас. Руски званичник је предочио да се ово односи на гориво и енергију, нафту, нафтне деривате, гас и ђубрива, као и прехрамбене производе и инжињерске услуге.

„Ту смо да разговарамо и максимално искористимо могућности које сада се појављују“, истакао је Решетњиков.

Литванија прекинула увоз енергената из Русије

Министарство енергетике Литваније саопштило је да та држава од данас неће увозити струју из Русије, а у тој држави више неће бити руског гаса, нафте, ни струје. Министар енергетике Дајњус Крејвис изјавио је да је то важна прекретница не само на путу Литваније ка енергетској независности, већ и израз солидарности са Украјином, преноси литвански портал Делфи.

„Не можемо дозволити да се нашим новцем финансира руска војна машина“, рекао је Крејвис.

Потребе Литваније за гасом подмирује ЛНГ терминал у Клајпеди, где гас стиже из Сједињених Држава, а када је реч о струји, Литванија ће се ослањати на производњу и увоз из земаља ЕУ преко Шведске, Летоније и Пољске. Литванија је почетком априла престала да увози гас из Русије.


Амерички председник потписао је закон којим се одобрава помоћ у Украјини, вредна 40 милијарди долара. Од тога, 23,75 милијарди долара ће бити усмерено на безбедносну и одбрамбену помоћ Украјини, као и на напоре Вашингтона да ојача европску безбедност, каже украјинска амбасадорка у САД.

Рат у Украјини почео је 24. фебруара. Москва тврди да је циљ акције спречавање геноцида у Донбасу, „демилитаризација“ и „денацификација“ Украјине.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here