Zeman: Izvinjavam se za bombardovanje i molim srpski narod da nam oprosti

Vučić: Srbija nikad neće zaboraviti ove reči

705
Izvor: Instagram (buducnostsrbijeav)

PRAG: NATO bombardovanje bila je greška, bilo je to gore od zločina i ja bih zamolio srpski narod da nam oprosti, rekao je danas predsednik Češke Miloš Zeman posle sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Pragu.


On je na zajedničkoj konferenciji za novinare preneo da je sa Vučićem razgovarao o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu i podsetio na 1938. godinu, kada su Češku kako je rekao, izneverili zapadni saveznici, i na 1968. godinu, kada su ih izneverili istočni saveznici.

„Srpski narod u oba slučaja izrazio je svoju podršku. Mi smo mu se zahvalili bombardovanjem. Zato se ovom prilikom u svoje ime izvinjavam za bombardovanje tadašnje Jugoslavije“, poručio je Zeman.

On je rekao da ga je sve vreme to mučilo, navodeći da je Češka u vreme kada se o tome odlučivalo bila tek nekoliko nedelja u NATO.

„Tražili smo saglasnost i očajno tražili bar jednu zemlju da bude protiv, ali ostali smo sami. Ipak je to bio nedostatak hrabrosti“, rekao je Zeman i zatražio oproštaj navodeći da se ovim rešio i svoje dugogodišnje traume, jer, kako je kazao, kajanje oslobađa.

On je citirao staru latinsku izreku „rekoh i spasoh svoju dušu (Dixi et salvavi animam meam).

Vučić: Srbi će od danas Čehe smatrati bratskim narodom

Od ovog trenutka srpski narod će doživljavati češki narod ne samo kao prijateljski, već kao bratski narod, istakao je Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da će da će Srbija i Srbi večni biti zahvalni na tome, jer to što je danas izgovorio predsednik Zeman oko bombardovanja niko drugi nije rekao.

„Ta zahvalnost neće prestati ni njemu lično, ni bratskom češkom narodu“, podvukao je on.

Vučić je kazao da zna da u današnje vreme nije naročito popularno govoriti o tradicionalnom i iskrenom prijateljstvu.

„Živimo suviše brze živote i ljudi traže konkretna rešenja. Ono što sam danas doživeo u Pragu i gostoprimstvo koje je Srbija mogla da vidi, koje je od strane Zemana priređeno meni u ime Srbije, me je duboko dirnulo“, naglasio je on.

Istakao je da je Zeman hrabar čovek, koji je drugačiji i ne dodvorava se nikome, koji uživa ogroman ugled u Kini i mnogim azijskim, afričkim i latinoameričkim zemljama.

Dodao je da se pitao šta mi možemo da uradimo da uživamo isti ugled. Zahvalio se Zemanu i na divnim rečima koje je posvetio Srbiji.

Zeman u Srbiji do kraja godine, divno danas biti Srbin u Pragu

Vučić je najavio da će predsednik Češke doći u posetu Srbiji, na otvaranje Češke kuće, za koju je obećao rešenje problema.

Vučić je zahvalio Zemanu na podršci Češke EU putu Srbije.

“Zeman će pre kraja godine posetiti Srbiju, jer je to obećao na moje obećanje. A, ja sam obećao da će Srbija rešiti komplikovan imovinski problem u da ćemo pokloniti Češku kuću iz 1928. godine Češkoj. I očekujem ga na otvaranju “, rekao je Vučić.

Trgovinska razmena sa Češkom sve veća

Trgovinska razmena Srbije i Češke svake godine je sve veća, i dostigla je nivo od 1,2 milijardi evra, saopštio je Vučić i dodao da se nada da ove godine cifra može da dostigne i 1,4 milijardi evra.

U tom slučaju, kako je rekao, Češka će sa 11-og mesta na listi trgovinskih partnera, doći na osmo, a ukoliko se realizuje sve o čemu su danas razgovarali, može da se nađe i na 5. Ili 6. mestu.

Ukazao je da je sve veći broj čeških investicija u Srbiji, i sve veći i izvoz i uvoz.

“Imaćemo danas i sutra važne razgovore sa mnogim kompanijama, Zeman je pominjao veliku listu, real estate, automobilsku industriju… “, rekao je Vučić.

Dodao je da je u prva tri meseca zabeležen rast trgovinske razmene od 18 odsto, a da će narednih nekoliko godina dostići 2 milijarde evra.

“Takva trgovinska razmena Češke s jednom malom Srbijom je i za nas čast i pokazuje dobar ambijent”, rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je Srbija je prošle godine uz Litvaniju bila u vrhu po rastu u Evropi, ove godine ima sa cilj rast od 7 odsto, a u tom, kako kaže, ne lakom poslu, veliku ulogu imaće i češke kompanije.

Dodao je da pripadnici češke manjine žive najvećim delom u Južnom Banatu i predstavljaju pravo bogatstvo Srbije, te da zato želi da im se omogući da imaju svoju kuću, koja im je pripadala, a oduzeta 60-ih godina.

Takođe, Vučić je zahvalio Zemanu na ordenu moji mu je dodelio.

“Za mene ovo znači veliku čast. Prvo sam ja njemu dodelio orden, koji je višestruko zaslužio, a ovo što ja danas nosim na reveru sakoa, je dodatna obaveza za mene da se borim za srpsko-češko prijateljsko, da radim što je moguće više, I za to imate moje obećanje”, rekao je Vučić.

Dodao da je danas divno biti Srbin u Pragu, i da Srbija nikada neće zaboraviti Zemanove reči.

Zeman: Sa Vučićem i o uspešnom razvoju ekonomske saradnje

Zeman je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o uspešnom razvoju ekonomske saradnje, navodeći da je u rukama imao tri stranice čeških firmi koje uspešno ulazu u Srbiju.

Zeman je dodao da su razgovarali i o stavovima dve zemlje u pogledu međunarodnih odnosa, a posebno je istakao sposobnost Srbije da uspostavlja prijateljske ili korektne odnose sa svim značajnim zemljama.

Zeman je pozitivno ocenio i brzo napredovanje vakcinacije u Srbiji, što je, kako je rekao, vezano i za to što Srbija ima vakcine iz više zemalja.

„Visoko cenim ovu posetu, i rado se sećam svoje posete u Beogradu i nadam se da ću pred sam kraj mandata još jednom pogledati taj grad“, rekao je Zeman.

Zeman i Vučić održali su prethodno sastanak u četiri oka, nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmene državnih odlikovanja između dva predsednika.

Predsednik Zeman je zbog lošeg zdravstvenog stanja bio u invalidskim kolicima, ali je smogao snage da ustane i pozdravi Vučića, čime je dodatno izrazio svoj poštovanje i prijateljstvo.

Sastanak je usledio nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmene državnih odlikovanja između dva predsednika.

Vučića je uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje dočekao u Praškom zamku predsednik Češke Miloš Zeman, nakon čega je usledila je ceremonija dodele odlikovanja.

Na ovoj ceremoniji predsednik Češke Zeman uručio predsedniku Vučiću „Orden belog lava, a predsednik Srbije češkom kolegi Zemanu „Orden Republike Srbije na lenti“(odlikovanje iz 2020)

Orden kojim je odlikovan predsednik Vučić je najveće državno priznanje Češke koje uručuje lično predsednik, a između ostalih dobili su ga i i Žak Širak, španski kralj Huan Karlos Prvi, Leh Kačinski…

Predsednik Srbije će prvog dana posete imati odvojene susrete i sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Radekom Vondračekom i s predsednikom Senata Milošem Vistrčilom.

Drugog dana posete planiran je sastanak s premijerom Andrejem Babišom. Tokom dvodnevnog boravka u Pragu, Vučić ce razgovarati i s brojnim privrednicima zemlje domaćina.

Inače, poseta predsednika Vučića je prva poseta u Češkoj tog ranga od izbijanja pandemije korona virusa.

Vučić Zemanu: Srbija neće zaboraviti vaše reči

Predsednik Srbije zahvalio je danas i na Instragramu češkom predsedniku Milošu Zemanu na gostoprimstvu i rečima koje je uputio Srbiji.

„Dragi prijatelju, hvala Vam mnogo na svemu, Srbija nikada neće zaboraviti Vaše gostoprimstvo i današnje reči koje ste posvetili našoj zemlji. Danas je divno biti Srbin u Pragu“, naveo je Vučić na nalogu „buducnostsrbijeav“.

On je istakao da je sa Zemanom razgovarao o mnogo konkretnih stvari, budućnosti odnosa Srbije i Češke, kao i podršci koju Češka pruža Srbiji na njenom evropskom putu.

„Živelo srpsko-češko prijateljstvo!“, poručio je Vučić, uz fotografije sa sastanka sa Zemanom u Pragu.

Zeman je, nakon sastanka sa Vučićem, rekao da je NATO bombardovanje bila greška, da je to bilo gore od zločina i zamolio srpski narod da im oprosti.


Pogledaj: Dan sećanja na žene žrtve nasilja: Prijavimo nasilnike, nasilje nije privatna stvar

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here