Sveta Liturgija u Pivnicama na Veliku Gospojinu (FOTO)

2178

PIVNICE: Juče (28. avgust) od 9 časova u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Pivnicama služila se Sveta Liturgija povodom Praznika Velike Gospojine.

Srpska pravoslavna crkva u Pivnicama, od svog nastanka 1754. godine, posvećena je Uspenju Presvete Bogorodice, a to je takođe i slava celog sela.

Velika Gospojina

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Velika Gospojina je uspomena na smrt Bogorodice i prema Jevanđeoskom predanju dan kada se ona vaznela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja. Uspenje Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičnih praznika, prethodi mu dvonedeljni post, nakon kojeg žene idu na pričest, jer se ovaj dan smatra praznikom žena i majki.

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju ovaj praznik 28. avgusta, odnosno 15. avgusta po Julijanskom kalendaru.

Prema pravoslavnom kanonu Uspenje Bogorodice slika se na zapadnim zidovima crkava i manastira. U srpskom manastiru Žiča, zadužbine Nemanjića iz početka 13. veka oslikana je jedna od najlepših predstava Uspenja sa Hristom koji u naručju drži novorođenu dušu Bogomajke zagledan u njeno telo na odru.

Praznovanje Uspenja Bogorodice ustanovljeno je 528. Godine po želji cara Mavrikija koji je 15. avgusta po Julijanskom kalendaru pobedio Persijance. Od tog datuma svi hrišćani slave taj praznik.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here