„Vakcine u Srbiji dobrog kvaliteta“

MMR vakcina koja štiti od malih boginja, prema statistici, roditelji najčešće odbijaju da daju deci.

638
Foto: Pixabay

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije kaže za RTS da su sve vakcine koje dolaze na srpsko tržište dobrog kvaliteta što potvrđuju dozvole za lek i sertifikati analiza svake serije vakcina koje dolaze u Srbiju.


Pavle Zelić rekao je da su vakcine koje dolaze na srpsko tržište zadovoljavajućeg kvaliteta.
„Vakcine dolaze iz zapadne Evrope i svaka vakcina se kontroliše u laboratoriji. Imamo nacionalno telo koje dodatno proverava sve i stoji iza odluka“, objašnjava Zelić.

Kaže da su vakcine nekog proizvođača istog sastava i kvaliteta za sva tržišta i da nema bojazni da su one koje dolaze na naše tržište lošijeg kvaliteta.

Dodaje i da Nacionalni centar za praćenje neželjenih reakcija na vakcine ima podatke o reakcijama i da nijedna nije bila zabrinjavajuća.

„Radi se o blagim i očekivanim reakcijama, to su crvenilo, visoka temperatura, otok, ništa što bi izazvalo zabrinutost“, napominje Zelić.

U Srbiji bez Kosova registrovano je devet slučajeva obolevanja od malih boginja. Na Kosovu je za samo nedelju dana obolelo više od dve stotine ljudi, a epidemija je odnela dva života. Epidemija malih boginja vlada u Rumuniji i Makedoniji, u Italiji se beleži povećan broj obolelih. Nadležni u Srbiji tvrde da još nema razloga za paniku, ali za oprez da.

U našim domovima zdravlja ima svih vakcina, pa i MMR koja štiti od malih boginja, a koju prema statistici, roditelji i najčešće odbijaju da daju deci. Zbog toga je obuhvat vakcinisanih nikad manji i zabrinjavajući.

U prvih devet meseci u Beogradu je vakcinisano tek 45 odsto dece, u Nišu 59 odsto. Smanjen je obuhvat vakcinisane dece i u drugim većim gradovima. Za kolektivni imunitet neophodno je da više od 95 odsto stanovništva bude vakcinisano.

Vanredna imunizacija se još ne sprovodi, ali je počela vakcinacija nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece u srpski enklavama na Kosovu, kao i na jugu Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here