Влада променила уредбу: Ограничена цена млека

Извоз је забрањен

930
Foto: Pixabay

Влада Србије је на данашњој седници изменила Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница, тако што је прописала нову максималну малопродајну цену млека.


Како Euronews Србија сазнаје у Влади Србије, УХТ млеко са 2,8 одсто млечне масти од данас ће коштати 128,99 динара. Мења се и максимална трговачка маржа за све врсте УХТ млека и смањује се са 12 на пет одсто.

Одлуком Владе Србије, уводи се и забрана извоза свежег млека и појединих млечних производа до 30. септембра.

Пољопривредници су претходних дана указивали да је због увећаних трошкова производње сировог млека, раста цене сточне хране и суше, која је погодила нашу земљу, смањена производња сировог млека, али и откуп.

Претходних дана у појединим трговинским ланцима рафови са млеком су испражњени, а ова одлука Владе Србије требало би да спречи несташице и да регулише снабдевеност тржишта.

Влада Србије је иначе претходно, 30. августа продужила важење Уредбе која се односи на ограничавање цене основних животних намирница, а њом је цена млека до данас била ограничена на 119,99 динара.

Подсетимо да је протеклих дана у Новом Саду и другим деловима Србије краткотрајно млеко могло да се пронађе у појединим продавницама, док дуготрајног једва да је било. Како су за 021 рекли продавци, последњих дана млеко стиже у мањим количинама и брзо се распрода, међутим нису могли да кажу да ли ће, и када, бити веће количине млека у продаји. Иначе, оваква ситуација је и у другим местима у Србији, а произвођачи млека кажу да је несташица млека „увертира“ и да ће бити све горе и горе јер је тај сектор уништен.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here