Бачку, Срем и Мачву везаће 120 километара

На северу земље интензивни су радови на Фрушкогорском коридору, где су најизазовнији за реализацију мост преко Дунава и тунел Иришки венац.

4531
Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

– Са преко 120 нових километара у оба пројекта, једним мостом на Дунаву, једним на Сави, али и будућим најдужим тунелом у Србији – “Иришки венац” дужине 3,5 километра, повезаћемо Бачку, Срем и Мачву- објавио је на Инстаграму в.д. директора Коридора Србије Александар Антић представљајући пројекат ауто-пута и брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница и Фрушкогорском коридору.


На северу земље интензивни су радови на Фрушкогорском коридору, где су најизазовнији за реализацију мост преко Дунава и тунел Иришки венац, појаснио је Антић за РТС.

– Урадили смо улазни портал и требало би ускоро да крене бушење тунела, то је отприлике 3,5 километра са две цеви. Око 900 дана је неки оптимални временски период у коме би те две тунелске цеви могле да буду пробијене – каже Антић. Осим тога, интензивирани су радови код Ковиља где се гради привремени мост са кога ћемо градити главни мост на Дунаву, дужине 1.776 метара, у склопу пројекта Фрушкогорског коридора.

Двадесет пет месеци је било довољно да се две обале Саве код Шапца споје мостом од 1.350 метара на делу ауто-пута Рума–Шабац.

Двадесет пет месеци је било довољно да се две обале Саве код Шапца споје мостом од 1.350 метара на делу ауто-пута Рума–Шабац. Мост се састоји од 49 стубова, избушен је 371 шип, а у њега је уграђено 72.500 кубика бетона и 8.300 тона арматуре

Мост се састоји од 49 стубова, избушен је 371 шип, а у њега је уграђено 72.500 кубика бетона и 8.300 тона арматуре. На мосту се раде ограде, осветљење, док су интензивнији земљани радови на отвореном путу дужине 21 километар. Према очекивањима из „Коридора Србије„, у септембру следеће године та деоница биће пуштена у саобраћај.

Фрушкогорски коридор ће излазити и на садашњи ауто-пут Београд–Суботица код бензинске станице „Минут”, али и на будући ауто-пут Нови Сад –Зрењанин–Београд, чији почетак градње се очекује крајем године

Радови на двоцевном тунелу испод Фрушке горе, а самим тим и на Фрушкогорском коридору, свечано су отпочели 1. маја  2021. године. Траса ове брзе саобраћајнице дуга је 47,7 километара и издељена је на четири деонице: прва је од петље с ауто-путем Е75 до Парагова, друга је од Парагова до почетка обилазнице око Руме, трећа од петље код Каћа до петље на ауто-путу Е75, а четврта је сама обилазница око Руме.

Овим правцем прође око 900 камиона дневно и 10.000 возила, што га чини једним од најоптерећнијих у држави. Нови коридор ће заобићи Ириг са западне стране, а у близини ће бити изграђена и наплатна станица. Кроз уговор са Кином, држава је обезбедила 715 милиона долара за овај посао, чији крај је заказан за април 2025. године.

Осим што ће омогућити везу са ауто-путем Рума–Шабац и брзом саобраћајницом Шабац–Лозница, те тиме и везу западне Србије и БиХ ка северу и истоку, Фрушкогорски коридор ће излазити и на садашњи ауто-пут Београд–Суботица код бензинске станице „Минут”, али и на будући ауто-пут Нови Сад – Зрењанин – Београд, чији почетак градње се очекује крајем године.

Уједно, на територији Новог Сада, Коридор ће служити као јужна и источна градска обилазница за теретни саобраћај, док ће остала возила моћи да користе и мост који се гради између Новог Сада и Сремске Каменице, јер ће се обилазница око Каменице укрштати с Коридором код мотела „Сунце” на Парагову. Као додатак, за тешке камионе и шлепере који имају крајњу адресу у Новом Саду, гради се и одвајање према друмско-железничком мосту, што ће заправо бити обилазница око Петроварадина.

Од Фрушкогорског коридора се очекује да растерети од тешког теретног саобраћаја Фрушку гору, Ириг, делове Новог Сада, првенствено Партизанску улицу и Салајку и омогући бржи и безбеднији проток људи и робе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here