Грађани спречили пројекат спаљивања пластике у Апатину

Петицију „Стоп спалионици“ потписало преко 3.000 грађана

160
Foto: Canva

Општина Апатин је у уторак (22.02.) обуставила поступак процене утицаја на животну средину за Пројекат рециклаже и пиролизе (термичке обраде) пластике у том граду, саопштило је на друштвеним мрежама локално Удружење грађана „Без страха“.


Како наводи портал Нова економија, носилац пројекта, компанија „Bionex“, је 11. јануара поднела захтев за поступак процене утицаја на животну средину, али су током трајања увида у документацију достављене примедбе, које су између осталих поднели и из УГ „Без страха“. Поступак је обустављен јер је Бионеx доставио саопштење да одустаје од захтева.

УГ „Без страха“ је на мрежама истакло да је „добијена битка, али не и рат“, из удружења су честитали грађанима на „заједничкој победи“, али су и истакли да циљ и даље остаје спречавање било какве прераде пластике у Апатину. Удружење је 27. јануара организовало петицију „Стоп спалионици“ коју је потписало преко 3.000 грађана који су тиме изразили противљење преради пластике у овом граду.

Као највећи проблем истакнуто је то што ће се у Апатин увозити сировине (гума и пластика) из Европске уније где ће се вршити прерада, „загађивати вода и ваздух, складиштити отпад од производње, а готов производ ће се поново извозити за ЕУ“.

Такође из удружења наглашавају и чињеницу да је компанија „Bionex“ основана 4. новембра 2020. године, свега 38 дана пре седнице одбора на којој је донета одлука о продаји земљишта за изградњу спалионице.

„Оваква инвестиција је погубна за град, па у томе смислу, позивамо све без обзира на политичка и верска убеђења да станемо у заједнички фронт отпора оваквој инвестицији и да захтевамо од руководства општине Апатин да раскине Уговор са Бионексом и спречи отпочињање радова на изградњи, која је заказана за март 2022. године“, наведено је у саопштењу УГ „Без страха“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here