Куда на одмор са ваучерима у Војводини?

Прошле године је на територијама Ирига, Суботице и Беле Цркве забележено највише коришћених ваучера. А ове?

502

Туристички ваучери од 15.000 динара у Новом Саду могу се користити у тек десет смештаја, док их је на подручју целе Војводине 144, од око 2.300 у целој земљи. Засад у тој понуди нема новосадских хотела, већ су то апартмани, собе и смештај на салашу. Апартмани и собе, чији власници примају ваучере, преовлађују и у другим војвођанским местима.

Нови Сад већ има довољно попуњене смештајне капацитете за наредни период – каже за Политику Жељана Рудић из Туристичке организације Новог Сада, тумачећи одзив угоститеља у том граду, који је ове године и Европска престоница културе, са бројним догађајима и гостима, а у јулу му предстоји и популарни фестивал „Егзит“.

Овде се један ченејски салаш, удаљен 15 километара од центра Новог Сада, изјаснио да прима туристе с ваучерима. Затвореног је типа, има базен, а смештај у соби за двоје стаје 4.800 динара дневно. Власник Ристо Стојић каже да се обично уз салаше замишљају тамбураши, али да је ово ипак место за одмор са собама као у хотелу.

На подручју Војводине туристи могу да искористе ваучере у више општина у 144 објекта који се могу наћи на сајту ресорног министарства, наводе у Туристичкој организацији Војводине. Прошле године је на територијама Ирига, Суботице и Беле Цркве забележено највише коришћених ваучера.

У бањи Врдник, у општини Ириг, 45 објеката прима туристе с ваучерима. Нуде им смештаје у собама, апартманима или бањском хотелу, где су и базени с термалном водом. У локалној туристичкој канцеларији ових дана готово је немогуће добити телефонску везу.

– Имамо капацитет од 2.200 лежаја, али да их има и 10.000, то сад не би било довољно колико сад људи зову поводом ваучера – каже директор Туристичке организације у Иригу Драган Драгичевић.

Многи мештани су ту искористили сваки вишак простора да га изграде или уреде за најам. Соба кошта од 1.000 динара и више по особи дневно, а апартман од 2.500 динара. Регистровано је 40 базена. Има и луксузних хотела, али нису на листи угоститеља који примају ваучере.

– У прва четири месеца имали смо 50.000 ноћења, што је 2013. године било за читаву годину, а сезона тек предстоји – каже Драгичевић, који верује да су врднички магнет за туристе Фрушка гора и природа.

Туристички „бум“ Врдника прате и проблеми. Члан општинског већа за туризам Никола Нешковић каже за „Политику“ да општина не може финансијски да пропрати оно што ради приватни сектор.

– Јесте, био је проблем с водом, нешто је санирано, па се опет покварила пумпа која нема снаге да тера воду по брдовитом и дешава се да нема воде на Сунчевом брегу. Морамо наћи решење за то – каже већник.

На Палићу, једној од најпопуларнијих дестинација, државне ваучере примају 23 објекта, а међу њима и апартман чији је власник Небојша Крагић, који похваљује акцију, али каже да је закаснела јер „сад то цела Србија хоће у три месеца да искористи“.

– Да имам 50 апартмана, све бих издао, али овде причамо и о планирању нашег посла јер ми морамо да обезбедимо и чистачице, мора постељина да се пере, не можемо да се организујемо преко ноћи. Људи су чули на телевизији да ће ваучери сад важити и за храну, али није нам дато времена да се снађемо и да инвестирамо у кухиње јер је досад седам година ваучер важио само за смештај – прича палићки угоститељ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here