Нови Сад данас званично постаје Европскa престоница културе

187
Извор: novisad2022.rs

У Новом Саду ће у четвртак (13.01.) свечано бити отворена година титуле Европске престоница културе и то у оквиру програмског лука Дочек, са којим су Новосађани и њихови гости запловили у 2022. годину.


Као јединствена прослава у Европи, Дочек спаја две уметности, два писма, две нове године, два дана, два рачунања времена, па ће тако Дочек 7530 донети својеврсну прославу која помера границе и ставити Нови Сад у центар европског културног живота.

Централни догађај свечаног отварања Европске престонице културе заказан је за 13. јануар када ће у 20 сати и 22 минута бити изведена прослава „Зенитеум :: 2022“ редитеља Драгана Живадинова, на једном од главних градских булевара, испред Бановине, која ће кроз уметност славити велика имена српске науке – Милеву Марић Анштајн и Милутина Миланковића. Публика ће свечано отварање моћи да прати и у преносу уживо на другом програму Радио телевизије Србије и првом програму Радио телевизије Војводине, као и на сајту novisad2022.rs.

Церемонија проглашења Новог Сада културном престоницом биће одржана у Српском народном позоришту. Свечано отварање обележиће и велика несвакидашња изложба „Време и васељена” у холу Студија М од 18 сати, као и концерти на неколико локација у граду.

Сви програми на свечаном отварању Европске престонице културе прилагођени су епидемиолошким мерама, стога су од самог почетка капацитети били веома ограничени на планираним концертима, приликом продаје улазница, а уз то, ради безбедне и одговорне организације, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ преузима иницијативу за додатне мере и пооштравање контроле њихових поштовања. Фондација је стога као прву меру дала препоруку да се одложи 60 одсто концерта, док ће појачане мере контроле бити на оним концертима коју су директно у продукцији Фондације. Потом на концертима који ће бити реализовани, капацитети су до 50 одсто, на појединим ће бити и мањи, а заједно са улазницом, биће неопходно да посетиоци приложе зелени сертификат или антигенски тест не старији од 48 сати или „PCR“ тест не старији од 72 сата.

У складу са актуелним епидемиолошким мерама, на самом догађају неопходно је ношење маски и одржавање дистанце.

Концерт Биље Крстић и Бистрик оркестра који је био планиран за 13. јануар у Сали НИС-а, одложен је, због болести певачице, али је планиран током године у оквиру програма Европске престонице културе.

Бесплатно тестирање за посетиоце на две локације
За све посетиоце који немају зелени сертификат, антигенски или „PCR“ тест, биће обезбеђена два пункта за бесплатно тестирање 13. јануара и то на две локације:

• у центру Новог Сада, на Тргу Слободе од 12 до 23 часа

• у простору Градске концертне дворане (Булевар Цара Лазара 67) од 12 до 23 часа

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here