Нови Сад добија плажу дугу 1.400 метара, вода ће бити чистија него у Дунаву

478
Фото: Pixabay

Постојећи план детаљне регулације Каменичке аде предвиђа насипање три метра земље, више од два хектара саобраћајница и седам хектара пословно-угоститељских објеката.


Директор Урбанизма Душан Миладиновић појаснио је за Дневник недоумице око судбине Каменичке аде.

Он је рекао да нови ГУП уноси решења заштите природе у складу са Заводом за заштиту природе Војводине, те се на Каменичкој ади утврђује заштићено природно станиште.

По његовим речима, нацрт ГУП-а сада повећава зеленило са 24 на 54,5 хектара, која је са 75 хектара под шумом из 1998. године, 2020. спала на 60 хектара шуме.

Због правила ФИСА, веслачка стаза мора да буде у брањеном подручју, рекао је Миладиновић, али је основни концепт да се задржи природни амбијент са висококвалитетним зеленилом и доступношћу свима.

Предуслов је, истиче он, да се уклоне бројни нелегални објекти с Каменичке аде, због којих је онемогућен приступ Дунаву обичним грађанима.

Стаза од 2.250 метара служиће и за купање, каже Миладиновић, са плажом од 1.400 метара, док ће вода бити чистија него у Дунаву услед претходног таложења и слабијег протока.

Вода из ове акумулације изливаће се кроз цеви у Дунавац, који ће тако добити преко потребну свежу воду.

Веслачка стаза, напоменуо је Миладиновић, неће бити бетонирана, већ порибљена.

Марина, која је ту планирана, представља један од најзначајнијих туристичких потенцијала у Војводини, истакао је Миладиновић, додавши да ту пролази и ЕуроВело, европски бициклистички коридор, преноси Дневник.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here