Ово је претећи мејл који је стигао и у бачкопаланачке школе

Увредљив мејл бесмисленог садржаја на ћирилици је послат око 4 ујутру на адресе директора школа широм Војводине

4100
Фото: БАП ВЕСТИ

Сви директори ОШ на територији Јужнобачког округа су мејлом ноћас добили дојаву о бомби, преноси 021.


Ђаци немају први час, а у многим школама је стигло обавештење да се настава отказује за цео дан. У појединим ће поподневна смена бити онлајн.

Увредљив мејл бесмисленог садржаја на ћирилици је послат око 4 ујутру на адресе директора школа широм Војводине, а наводи се да је „подметнуто много бомби“, уз опис „освета“.

Погледајте мејл до којег је дошла редакција 021.rs.

„Мрзимо људско друштво и мрзимо да будемо део њега! Мрзимо бесмисленост људског живота! Мрзимо баш овај живот! Видимо само један начин да то оправдамо: уништити што више људских честица компоста. То је једина исправна и вредна ствар коју свако од нас може да уради у животу, једини начин на који можемо да се оправдамо, једини начин на који можемо да учинимо свет бољим местом. Пут људског опстанка и самоусавршавања је погрешан, води у ћорсокак, у уништење свега другог, свега стварно живог. Еволве! Схватите, коначно, своје право значење и место у овом свету! Схватите да сте ви ту сувишни, ви сте генетско ђубре које не би требало да буде, ђубре створено случајно као резултат еволуционе грешке, ђубре које треба уништити“, наводи се у мејлу.

Овај мејл је добило 135 школа у Војводини.

Начелник Школске управе Нови Сад: Дојаве стигле у 135 школа

Начелник Школске управе Нови Сад, Милан Грујин рекао је да су све основне школе на територији Школске управе Нови Сад добиле дојаву о бомбама.

„На територији Школске управе Нови Сад, што обухвата Јужнобачки и Сремски округ, постоји 135 основних школа и све су добиле дојаве о постављеним експлозивним направама. Дојаве нису стизале у средње школе. Деца и запослени тренутно не могу да уђу у објекте, јер се чека контрадиверзиони преглед. Док не буде окончан, настава ће бити организована онлине. Данас сигурно, а за понедељак ћемо видети“, навео је Грујин за Еуронеwс Србија.

Дојаве о подметнутој електронској направи стигле су на мејл адресе више основних и средњих школа у Србији, саопштило је Министарство просвете.
Дојаве су стигле, осим у Војводини и у неким школама у Пироту, Нишу, Бабушници, Власотинцу, Лебану и Куршумлији, наводи се у саопштењу.

У циљу безбедности ученика школе су обавестиле МУП о претњи и екипе МУП-а су на терену, додаје се.

„До окончања прегледа настава ће се одвијати онлајн, А ученици ће бити враћени у клупе, након потврде да је безбедно. О начину организовања часова и повратку на непосредну наставу, школе ће обавестити ученике и њихове родитеље путем редовних канала комуникације“, саопштило је Министарство просвете.

Прилагођава се модел наставе

Ово није прва дојава о бомбама у образовним установама. Почетком недеље, у понедељак, 16. маја, од укупно 258 основних и средњих школа у Београду у преподневним и поподненвим часовима, електронском поштом упућене су претње о постављеној експлозивној направи стигле су на адресе на укупно 173 школа.

Два дана касније на мети су биле Висока школа електротехнике и рачунарства струковних студија у улици Војводе Степе у Београду, Медицинска школа, ПТТ на Палилули, Гимназија Бора Станковић у Нишу. На њихове адресе стигла је дојава о постављању експлозивних направа.

Све образовне установе нису могле да буду прегледане у једном дану, те су ђаци имали онлајн наставу неколико дана. У свим школама које су прегледане реч је била о лажним бомбама.

Министар просвете Бранко Ружић рекао је да ће се због дојава о бомбама у школама модел наставе прилагођавати и да ће тамо где је ситуација безбедна деца похађати наставу непосредно, а да ће у школама које нису прегледане родитељи бити обавештавани да ће се настава одвијати на даљину. Подсетимо, претходних дана стигло је стотине лажних дојава у бомби у школама и другим институцијама у више градова.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here