Поднета кривична пријава због узурпације обале Дунава у Футогу

Иста фирма угрозила насип

1691
Фото: 021.rs

Покрајинско правобранилаштво поднело је кривичну пријаву против фирме „Светорог“ и одговорног лица због противправног заузимања земљишта поред Дунава у Футогу, сазнаје 021.rs.


У одговору еколошкој организацији ОСНА из Новог Сада, Правобранилаштво наводи да је 11. фебруара 2022. године поднета тужба Вишем суду у Новом Саду ради исељења и предаје поседа, док је 25. фебруара поднета кривична пријава против привредног друштва и одговорног лица због противправног заузимања земљишта.

Претходно је и Инспекција за заштиту животне средине поднела прекршајну пријаву против овог предузећа због узурпације обале. Како је 021.rs извештавао, ово предузеће годинама уназад користи земљиште без закупа и експлоатише шљунак без дозволе.

„Светорогу“ је прошле године наложено да уклони колску вагу и магацин у Футогу.

Инспекција је утврдила да је „Светорог“ својим камионима угрозио насип и одбрану од поплава у Футогу.

Иначе, предузеће „Светорог“ три године је користило парцеле у Футогу и Ветернику без плаћања икакве накнаде, због чега им је у марту прошле године на адресу од „Вода Војводине“ стигао допис о вансудском поравнању, на основу кога је требало да плате коришћење уназад три године.

Након што на овај захтев „Вода Војводине“ нису одговорили, јавно водопривредно предузеће је поднело пријаву грађевинској инспекцији ради уклањања бесправно изграђеног објекта на парцели у Футогу.

Још једна од ствари које су „Светорогу“ замерили и еколошки активисти и „Воде Војводине“ је угрожавање стабилности насипа због преласка камиона великог габарита и формирања депоније за коју користи око 300 метара насипа и делова принасипског појаса са брањене и небрањене стране.

Због указивања на проблеме у вези са пословањем „Светорога“, еколошки активисти су неколико пута доживели непријатне ситуације, од којих су неке биле и насилни. Тако су, почетком априла ове годне, у близини парцеле коју користи „Светорог“ нападнути активисти удружења ОСНА и новинари Зелене патроле док су дроном снимали како изгледа обалa.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here