Покрајинска влада обезбедила 151 милион динара за превоз средњошколаца

Опредељена су средства за свих 45 локалних самоуправа у Војводини

167
Фото: Pixabay

Покрајина је и ове године обезбедила део средстава за регресирање превоза 19.649 ученика средњих школа који свакодневно путују у међуградском саобраћају од места становања до школе и назад.


Уговоре за суфинансирање, у вредности од 151 милион динара, представницима свих 45 локалних самоуправа у Војводини, у среду је уручио покрајински секретар за образовање Жолт Сакалаш.

„Податак да у Војводини има близу двадесет хиљада ученика који средње образовање стичу свакодневним путовањем у друго место односно општину, да имамо децу – путнике који морају да превале веће раздаљине како би дошли на часове и вратили се потом кући, природно побуђује наше нарочито интересовање и жељу да помогнемо колико је то у нашој моћи“, рекао је Сакалаш.

Конкурс је био расписан од 19. јануара до 18. фебруара. Критеријуми, прописани Правилником о условима регресирања превоза ученика средњих школа у Војводини, били су: број ученика који свакодневно путују од места становања до школе, релације путовања, степен развијености општине и могућност финансирања из општинског односно градског буџета.

„Општине су – у складу са својим финансијским могућностима – опредељивале одређени износ у својим буџетима, а надлежни секретаријат доделио је средства до пуног износа који им је потребан. Овај конкурс нам је веома битан и доследно ћемо наставити да подржавамо све јединице локалне самоуправе у регресирању превоза за несметано школовање наших ученика и ученица – путника у Војводини“, поручио је Сакалаш.

Конкурс за регресирање превоза средњошколаца расписује се од 2002. године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here