Vojvođanski gradovi slabo reaguju na probleme građana

"Sistem 48" podrazumeva brzu reakciju nadležnih na prijavljene probleme građana u opštinama.

791

Samo 10 od 35 gradova u Vojvodini uspešno sprovodi komunalnu uslugu „Sistem 48“, koja podrazumeva brzu reakciju nadležnih na prijavljene probleme građana u opštinama.


Kako je saopšteno sa sednice Pokrajinske vlade, koja je analizirala rad lokalnih samouprava u Vojvodini, pomenuti sistem nije opravdao svrhu svog postojanja, delom zato što građani nisu bili zainteresovani za ponuđene usluge. Međutim, razlozi su i tehničke prirode, „što postavlja pitanje odgovornosti lokalnih samouprava koje su za uvođenje ovog projekta dobile sredstva iz budžeta Pokrajine“.

„Sistem 48“ samo je jedna od usluga koje su pojedine opštine u Vojvodini odlučile da uvedu, a deo je takozvanog „Vojvođanskog standarda“ koji je definisala Pokrajina, na osnovu standarda bitnih Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i sertifikat koji ona izdaje. „Vojvođanski standard“ podrazumeva i postojanje strategije razvoja za period 2014-2020. godine i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER).

Na sednici Pokrajinske vlade je konstatovano da su kancelarije za lokalni ekonomski razvoj organizovane u okviru opštinskih i gradskih uprava, uglavnom sa visokoobrazovanim kadrovima, pružile kvalitetniji rad u odnosu na prethodni period, što za rezultat ima veći broj pripremljenih i realizovanih projekata iz skoro svih oblasti.

U većini jedinica lokalne samouprave mesne kancelarije su umrežene i informatički povezane sa opštinskim upravama, što je dobar put približavanja elektronske lokalne administracije građanima svakog naseljenog mesta i preduslov efikasnom pružanju usluga građanima u mestu stanovanja, zaključak je iznet na osnovu materijala koji je pripremio Pokrajinski sekretarijat za lokalnu samoupravu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here