Детаљна прогноза до краја месеца

Данас пролећни дан

313
Foto: Instagram/@psihomagija

Метеоролог Марко Чубрило објавио је на свом Фејсбук профилу нову временску прогнозу за наредни период.


– Данас претежно сунчано и релативно топло уз дневни максимум изнад и знатно изнад просека углавном од +7 до +16, а понегде и око +18 степени Целзијуса, посебно на североистоку БиХ и југозападу Србије где ће се највише осетити утицај фенског југозападног ветра. У суботу следи промена времена који доноси хладан фронт циклона над западном Европом.

Средином дана прво на северозападу и западу Хрватске, затим у току после поднева и над средишњим делом Хрватске, западном, северозападном, северном и делом средишње БиХ као и на северозападу Србије наоблачење и захлађење уз кишу, док ће ветар окренути на умерен до појачан, северни. Над осталим делом региона до ноћи ка недељи суво, а затим се и тамо очекује погоршање уз падавине и захлађење.

Тренутно делује да ће захлађење најјаче бити изражено на северозападу и западу Хрватске као и на северозападу БиХ где би у току ноћи ка недељи киша могла и у нижим пределима прелазити у влажан снег, који би можда био могућ и на северозапду Војводине у Србији. Над осталим пределима киша и суснежица у нижим, а снег преко 800мнв. Дуж Јадрана би могло бити и грмљавинских пљускова.

Он наводи да се у недељу средином дана на северозападу региона очекује престанак падавина уз могуће делимично разведравање, које ће се до недеље увече проширити и над остали део региона.

– Северозападни ветар ће ослабити и окренути на југозападни и јужни. У суботу дневни максимум од око +4 на северозападу Хрватске до око +12 на југоистоку Србије, док ће се у недељу максимум вероватно кретати од +4 до +8 степени Целзијуса, понегде не југу око +12 степени Целзијуса.

Ново погоршање нам стиже већ у понедељак после подне и овог пута ће реч бити о доста јаком хладном фронту који ће касно пре подне захватити северозападне, југозападне и западне пределе региона, а затим ће се током дана великом брзином преместити и преко осталог дела региона. Донеће наоблачење са кишом, понегде може бити и услова за грмљавинске пљускове. У зони фронта ветар ће бити јак и олујан, понегде и оркански северозападни, са ударима и око 26м/с. Уз захлађење на планинама преко 700 мнв треба очекивати пролазан, али врло јак снег.

Према његовим речима, до 24. фебруара ће ка нама струјати повремено влажан и умерено хладан ваздух те ће уз промењљиво облачно време бити услова за појаву пролазних падавина, посебно над средишњим и источним пределима региона.

– У низијама углавном киша, суснежица и ређа појава снега, а преко 800мнв повремени налети снега. Очекује се и повратак јутарњих мразева који би се углавном кретали од -5 до 0, док би се дневни максимуми кретали од +3 до +9 степени Целзијуса.

Наредни дани свакако веома променљиви, сутра врло топло, док субота и недеља доносе падавине и захлађење па чак и могућ влажан снег понегде у низијама, док се почетком следеће недеље очекује јак фронтални систем.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here