Dugoročna prognoza za naredni period

251
Foto: Viera Đorđević

Posle izuzetno toplog jučerašnjeg dana, sledi nam osveženje, a o čemu se radi, za TV Pink je ispričao meteorolog Nedeljko Todorović.


– Juče je bilo izuzetno toplo, sparno vreme. Na zapadu Srbije bilo je pljuskova, a u ostalim krajevima slabije.

– Čak i u okolini Beograda je bio zabeležen poneki pljusak. U toku noći stiže nam nešto malo svežijeg vazduha.

– Neće biti nagla promena, neće biti oluje ili jakog vetra. To će se danas osetiti kao pad maksimalne temperature za dva do četiri stepena, gledajući područje Srbije, dok u Beogradu za nekih 4 stepena.

Oops...
Slider with alias delicija not found.

 

Dugoročna prognoza

– Danas i sutra, 1. i 2. avgusta, očekuje se umereno toplo sa temperaturom oko 30 do 33 stepena. Jedno osveženje očekujemo u utorak i sredu, 4. i 5. avgusta, kad će temperatura pasti za 5 do 8 stepeni, što je malo izraženiji pad nego što očekujemo sutra, ali je i velika verovatnoća za pljuskove i grmljavinu.

– U nekim krajevima bi moglo da bude i lokalnih elementarnih nepogoda, pogotovo u utorak veče i noć ka sredi. Posle tog osveženja, ponovo se očekuje blagi rast temperature na vrednosti od 30 do 34 stepena. Sudeći prema svemu, ovog leta nećemo imati dane sa izrazito visokim temperaturama.

UV zračenje

– UV zračenje je poslednje 2 godine bilo slabo, u sunčevom minimumu. Sunce polako izlazi iz tog minimuma i poslednjih sedam dana uočen je blagi porast UV zračenja, tako da je to nešto normalno i slabo, ali može se videti neki trend porasta.


Pogledaj: Mala azbuka bačkih jela – riblja čorba

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here