Какво нас време очекује до краја лета

Какве температуре нас очекују у септембру?

1131
Фото: БАП ВЕСТИ

После кишног викенда, са нешто нижим и пријатнијим температурама, поново стижу изузетно топли дани, са температурама које ће ићи преко 35 степени. Према најавама метеоролога у петак стиже освежење.


Горан Михајловић из РХМЗ-а рекао је за РТС да нас и у септембру очекује лепо време са температурама изнад просека.

Горан Михајловић из РХМЗ-а рекао је да ће падавине данас бити локалног карактера. Додао је да нам предстоје високе температуре у четвртак и петак од 34 до 38, али већ у петак поподне стиже освежење, тако да се за викенд опет очекује освежење са местимичним падавинама.

„У ноћи између петка и суботе падавине се очекују у већини крајева, док ће се на југу и југоистоку већи део дана задржати претежно сунчано време“, навео је Михајловић.

Према његовим речима, падавине као део метеорологије јесу најтеже за прогнозу због физике атмосфере и оних процеса који је условљавају, готово немогуће је неколико дана раније прогнозирати где ће се тачно формирати облак.

„Слојевите падавине, атмосферски фронт, хладан ваздух који се премешта и доноси падавине у већини крајева лакше је за прогнозирање“, истакао је Михајловић.

Додао је да смо протекла два месеца највећи дефицит падавина имали на подручју Војводине и то пре свега у средњем Банату, а предстојеће падавине, како каже, неће претерано побољшати ситуацију.

За следећу недељу је најавио температуре од 27 до 30 степени.

„Очекује се топлији септембар од просека. Средња максимална температура би била између 23 и 25 степени. А у првој декади од 4. до 9. септембра има услова за краћи топлији талас са максималном температуром изнад 31 или 32 степена и до 33 степена“, рекао је Михајловић.

Што се падавина тиче у септембру очекује их у границама просека.

„За ово лето прогноза се остварила, тако да смо имали топло и сушно лето“, напоменуо је.

Говорећи о климатским променама, каже да тај процес није линеаран па да из године у годину имате све топлије време, али евидентно је да у последњих 20 година имамо чешћу појаву екстремних ситуација више топлих таласа и суша.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here