Oblaci sa zapada su nam doneli kišu, kada prestaju padavine

RHMZ upozorava na lokalna izlivanja bujičnih vodotokova

424
Foto: BAP VESTI

Tokom jutra i prepodneva očekuje se kiša, a više padavina se očekuje u Banatu, Pomoravlju i na istoku zemlje. U većini krajeva više od 30 litara po kvadratnom metru. Na visokim planinama moguć i sneg. Posle podne i uveče prestanak padavina. Zbog hladnijeg vazduha, očekuje se temperatura do 16 stepeni, prenosi RTS.


Danas oblačno, vetrovito i hladno. Pre podne na jugozapadu, a posle podne i uveče i u ostalim krajevima postepeni prestanak padavina.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je na mogućnost manjih izlivanja na pojedinim bujučnim vodotocima.

 

U upozorenju se navodi da na slivu Kolubare sa pritokama, Jadru sa pritokoma, Ljuboviđi, gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama, Limu i Ibru sa pritokama vodostaji će tokom noći 12./13. oktobra i tokom 13. oktobra biti u umerenom i većem porastu bez dostizanja upozoravajućih nivoa.

Na bujičnim vodotocima gornjeg toka Zapadne Morave sa pritokama, Lima i Ibra sa pritokama moguća su manja lokalna izlivanja.

Hidrolog RHMZ-a Dejan Vladiković rekao je za RTS da je za protekla 24 časa palo između 20 do 40 litara kiše, najviše na jugozapadu i zapadu, na području Zlatiborskog, Moravičkog i Raškog okruga. U Beogradu je, navodi, palo 20 milimetara kiše.

Prema njegovim rečima, registrovan je manji porast vodostaja na Ibru, na gornjem toku Zapadne Morave i na reci Lim. „Ti porasti su u domenu manjih. U toku današnjeg dana će biti umerenog porasta, ali će se smiriti hidrološka situacija“, naveo je Vladiković.

„Front ide ka jugu i istoku. U toku današnjeg dana očekujemo još 20 do 30 milimetara kiše, u četvrtak sledi novi front, ali sa mnogo manje padavina, nego što su ove trenutne“, kazao je Vladiković.

Ističe da postoji mogućnost izlivanja samo manjih bujučnih tokova, a što se tiče velikih reka, tu za sada ne vidimo opasnost.

Obilnije padavine se očekuju u prvom delu dana u Banatu, na istoku i jugoistoku zemlje (lokalno više od 30 l/m2 za 12 časova). Na visokim planinama sneg.

Duvaće umeren i jak zapadni i severozapadni vetar. Najniža temperatura od 7 do 13, a najviša od 10 do 16 stepeni.

Zahlađenje koje je zahvatilo Srbiju donelo je prvi sneg ove sezone na Tari.

Zbog padavina će u Beogradu, Šumadiji i na Kosovu i Metohiji na snazi biti žuti meteo-alarm, dok je za područje Banata, Pomoravlja, Istočne i Jugoistočne Srbije izdato narandžasto meteo-upozorenje.

 

Sutra bez kiše

U sredu suvo i malo tolije uz delimično razvedravanje. Vetar slab i umeren, u skretanju na jugoistočni. Najniža temperatura od 4 do 8, a najviša od 16 do 20 stepeni.

Promenljivo oblačno biće u četvrtak, a od sredine dana mestimično sa kišom. Vetar slab i umeren, jugoistočni. Najniža temperatura od 7 do 12, a najviša od 17 do 21 stepen.

Slično vreme i u petak – promenljivo oblačno, ponegde sa kišom. Vetar slab i umeren, jugoistočni. Najniža temperatura od 8 do 12, a najviša od 17 do 20 stepeni.


Pogledaj: Cvrcina bara

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here