Vremenska prognoza, Srbija i sneg: Koliko će padati i kakve će biti temperature

577
Foto: BAP VESTI

Ova zima u Srbiji – od proletnjeg vremena do jakog mraza i temperatura koje će ići i do minus 15.


Dok smo prve dane nove, 2021. godine, proveli u neuobičajeno toplom i sunčanom vremenu, zima ipak nije izneverila.

Sneg je proteklih dana pao u većini krajeva Srbije, a ljubitelji belog pokrivača u njemu će moći da provedu – gotovo celu nedelju.

„Prognoza pokazuje da će sneg u većini mesta padati do subote, 16. januara“, kaže za BBC na srpskom Branko Sparavalo, metereolog iz „Meteosa“.

„Od četvrtka nas očekuje i dosta hladnije vreme, pa će temperatura u gradovima ići i do minus deset, a na planinama i do minus 15″.

Usred epidemije korona virusa, čekanja ispred bolnica i razmišljanja kada ćemo i koju vakcinu dobiti, mnogi korisnici društvenih mreža pronašli su barem jedan razlog za radovanje i bezbedno uživanje u prirodi.

 

„Prvi sneg u Beogradu i uživanje u šetnji uz Savu“, napisala je jedna korisnica društvenih mreža.

Ovo nije jedina nedelja kada će sneg padati ove sezone u Srbiji.

Ipak, ovo možda jesu najveće snežne padavine koje možemo da očekujemo, jer će ova zima biti dosta vremenski promenljiva, kažu meteorolozi.

Oni koji žele da u gradu uživaju u snegu – bolje da to urade ove nedelje, kaže metereolog Branko Sparavalo.

„Ovo su glavne padavine koje možemo da očekujemo ovog meseca“, dodaje on.

„Sneg će zatim padati pomalo do kraja nedelje, a između 15. i 20 januara dolazi pravi mraz“.

Nakon toga će, objašnjava metereolog, otopliti na nekoliko dana, a onda se od 25. januara ponovo očekuje sneg i hladnije vreme.

„Temperature će u januaru ove godine biti znatno niže od proseka, pogotovo kada se gleda period od 10. do 30. januara“, kaže Sparavalo.

„Na planinama ćemo imati još niže temperature, pa ljudi koji odlaze iz grada mogu da očekuju da, ako je na primer u Beogradu minus pet, na Zlatiboru je i do minus deset, a na Kopaoniku i do minus 15 stepeni Celzijusa uz maglu“.

Zato oni koji planiraju skijanje i sankanje u prirodi treba da znaju da nećemo biti takozvanih vremenskih inverzija, odnosno situacija u kojima je na planinama toplije nego u gradovima.


Pogledaj: Stanje na putevima u opštini Bačka Palanka (VIDEO)

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here