Запад уводи нове санкције Русији, Зеленски тврди да је Украјина на “стратешкој прекретници“

Субота (12.03.)

361

Седамнаести дан рата у Украјини. У Савету безбедности Уједињених нација одржана оштра расправа о билошком оружју. Европска унија припремила четврти пакет санкција Русији, трговинске повластице Русији укидају и САД. Путин и Лукашенко дуже од пет сати разговарали у Москви. Ситуација у опкољеном украјинском граду Маријупољу је критична и неизвесно је да ли ће осам камиона са хуманитарном помоћи моћи да стигну до града, изјавио је саветник украјинског министра унутрашњих послова Вадим Денисенко.

И овог јутра широм Украјине сирене за ваздушну опасност

У Кијеву, Житомиру, Одеси, Сумију, али и другим градовима широм Украјине, од јутрос се поново чују сирене за ваздушну опасност.

Око 8.00 по средњеевропском времену требало би да буде отворен хуманитарни коридор и покренута евакуација из града Сумија и региона.

Пентагон: Нема доказа да је белоруска војска ушла у Украјину

САД нису виделе никакве доказе да се белоруске снаге налазе у Украјини, изјавио је портпарол Пентагона Џон Кирби.

„Нисмо видели никакве индикације да су се белоруске трупе или снаге кретале у Украјини. Не пратимо никакву непосредну умешаност белоруских снага. То не значи да то не би могло да се догоди или да се неће десити“, рекао је Кирби.

Украјински Центар за стратешке комуникације саопштио је раније да не одбацује могућност да би Белорусија већ могла да се прикључи Русији у нападу на Украјину, након састанка у Москви председника две земље, Александра Лукашенка и Владимира Путина.


Више од 2,5 милиона људи побегло је из Украјине, саопштиле су агенције УН, а још два милиона је протерано из својих домова у земљи од почетка руске инвазије 24. фебруара.

Европска унија је предложила увођење нових персоналних санкција против физичких и правних лица Русије одговорних за „информациони рат“, саопштио је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

Унија ће суспендовати привилеговани економски и трговински третман Москви, сузбити употребу крипто-активе и забранити извоз у Русију луксузне робе из ЕУ и увоз робе од гвожђа и челика, саопштено је из Европске комисије.

Нове мере представљају четврти сет санкција против Русије због напада на Украјину.

„У суботу ћемо предузети четврти пакет мера да додатно изолујемо Русију“, рекла је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да ће та земља опозвати Русији статус „перманентно нормалних трговинских односа“ како би казнила Москву због напада на Украјину.

Уједињене нације су саопштиле да не знају за било какав програм биолошког оружја у Украјини док су Вашингтон и његови савезници изразили забринутост јер, како су навели, Русија шири „недоказану тврдњу у циљу лансирања биолошких или хемијских напада“. Амбасадор Русије у УН позвао Савет безбедности да размисли о, како је рекао, веома реалној биолошкој опасности за људе у европским земљама, која може бити последица неконтролисаног ширења биолошког оружја из Украјине.

Руски председник Владимир Путин рекао је у да је постигнут „одређени напредак“ у преговорима Москве са Украјином, али није изнео више детаља.

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да је та земља дошла до стратешке прекретнице. Каже да 16. дан бране земљу, дуже него што је ико очекивао и да неће дати ни „један одсто своје слободе“.

Ситуација у опкољеном украјинском граду Маријупољу је критична и неизвесно је да ли ће осам камиона са хуманитарном помоћи моћи да стигну до града, изјавио је саветник украјинског министра унутрашњих послова Вадим Денисенко.

Државни регулатор за нуклеарну енергију Украјине саопштио је да снабдевање чернобиљске нуклеарне електране електричном енергијом још није обновљено, упркос томе што је руско Mинистарство енергетике рекло да су је у четвртак обновили белоруски стручњаци.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here