Bačkopalančani se vraćaju knjizi

899

Vreme praznika je nekima prošlo, a nekima još traje. Učenici su na raspustu, mnogi zaposleni su imali kolektivni godišnji i slobodne dane. Naši sugrađani su kao i mnogi, putovali, posećivali rođake i prijatelje, ali mnogo je onih koji su svoje slobodne dane posvetili knjizi. Bačkopalančani vole da čitaju tokom cele godine, a šta su najviše čitali tokom praznika, ekipa BaP vesti proverila je u Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“.


Milka Rodić

„Neverovatno je koliko ljudi imaju predrasude da biblioteka zastareva, ne kao institucija, nego iznajmljivanje i čitanje knjiga iz biblioteke“, rekla je bibliotekarka Milka Rodić. Ona kaže da je veliki broj knjiga iznajmljen upravo sad, za vreme praznika i da Palančani za dobru knjigu umeju da izdvoje vreme.

Milka dodaje da je činjenica da je mladima tehnologija olakšala sve, pa čak i čitanje lektira, ali uprkos tome, oni se vraćaju biblioteci i „pravoj“ knjizi.

„Ima dosta učenika srednjih škola koji čitaju van obavezne lektire i to mi čini veliko zadovoljstvo kad ih vidim da dolaze. Tinejdžeri vole da čitaju naučnu fantastiku i stručnu literaturu“, rekla je naša sagovornica.

Ona dodaje da naši sugrađani čitaju sve žanrove, i da ne može da izdvoji određeni – od „lake“ literature za opuštanje, do putopisa, krimi romana i ozbiljnijih priča. Izbor knjiga za praznike je takođe bio raznolik, bačkopalančani su birali skandinavske pisce kao dobre autore krimi romana. Donato Karizi takođe je jedan od vrlo čitanih autora upravo ovog žanra. Takođe, postoje oni koji vole isključivo domaće pisce pa su tako Jelica Greganović i njene kratke priče dosta popularne među palanačkim čitaocima.

„Čitaoci se vraćaju u biblioteku, i što me posebno raduje, vraćaju se mladi ljudi. Evo juče je bio mladić koji se učlanio posle dužeg vremena i tražio je Kastaneda, to je opet drugačija i specifična literatura. Pored toga, tu su i naši verni čitaoci, domaćice, penzioneri koji uvek čitaju – doći će po knjigu i kad je najveća vrućina, ali i po najvećem snegu“, kaže Milka Rodić.

Bačkopalanačka Narodna biblioteka „Veljko Petrović“, zajedno sa 13 ogranaka iz okolnih mesta ima 7485 članova, koji godišnje pročitaju 106.000 knjiga. Direktorka Koviljka Dobrić kaže da broj članova biblioteke u našoj opštini prevazilazi propisane standarde u Srbiji i da ova biblioteka spada u red najboljih u Južnobačkom okrugu.

Koviljka Dobrić

„Naša sredina se nije „zarazila“ sa elektronskim spravama do te mere da bi stavili knjigu u drugi plan. Mi godišnje nabavimo oko 6000 knjiga, što je zavidna cifra i ako se poredimo sa nekim bibliotekama u gradovima koji su tri puta veći nego što je Bačka Palanka, onda dolazimo do zaključka da smo zaista na zavidnom nivou. Činjenica je, ipak, da se trendovi menjaju, te je nekad vladalo veće interesovanje dece za čitanjem, a danas se to obrnulo, pa je i kod nas uvek više gužve na odeljenju za odrasle“.

Direktorka to opravdava činjenicom da je danas sve dostupno na internetu pa će mladi radije posegnuti za savremenim tehnologijama nego čitanju knjiga. Ipak, ona tvrdi da i to treba da se iskoristi na pravi način.

„Smatram da je potrebno savremenu tehnologiju približiti knjizi i ne treba smatrati da je ona knjizi neprijatelj nego se i kroz savremenu tehnologiju izboriti za pažnju dece, ali i odraslih za knjigom. Jedno je uzeti Vujakliju, rečnik ili neku enciklopediju pa listati i tražiti određeni pojam, a drugo je ukucati na internetu i bukvalno u sekundi doći do pojma. Međutim, ono što mnogi znaju jeste da informacije koje dobijamo putem interneta, vrlo često su nesigurne a ponekad i štetne. Prava informacija je uvek u knjizi u koju je autor uložio svoje znanje, vreme i trud“, rekla je direktor Narodne biblioteke „Veljko Petrović“, Koviljka Dobrić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here