„Dara iz Jasenovca“ i TV serija, emitovanje na jesen

"Ovaj film je sve samo ne propaganda, ne govori protiv Hrvata, nego protiv ustaša", ističe Drakulić

137
Foto: RTV/fFilmski centar Srbije

BEOGRAD – „Želim da film „Dara iz Jasenovca“ pokrene da se uradi još nekoliko ostvarenja na ovu temu, jer tu ima toliko neispričanih stvari“, rekla je scenaristkinja tog filma Nataša Drakulić i najavila da će scene koje nisu ušle u film biti složene u seriju.


Ona je na TV Prva rekla da su autori filma, koji je prikazan u subotu na RTS-u, stavili samo ono što čovek može da podnese da pogleda, jer je u realnosti to bilo mnogo surovije.

„Ovaj film je sve samo ne propaganda, ne govori protiv Hrvata, nego protiv ustaša“, ističe Drakulić.

Ispričala je da je bilo mnogo verzija scenarija i da je snimanje trajalo tri meseca.

„Kada je (reditelj) Gaga (Predrag Antonijević) odlučio i kada smo shvatili da je vizura deteta najjednostavniji put, ako put može biti jednostavan, onda pričaš kroz nju i vidiš šta ona svojim očima vidi. To je možda bila pametna odluka“, rekla je Drakulić.

Navela je da postoji mnogo scena koje nisu ušle u film.

„Radimo na tome sve scene koje nisu ušle u film složimo u seriju da bi ona bila spremna na jesen“, kaže Drakulić.

Navela je da je počastvovana što je za film od države dobila Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena i da je to samo podstrek za njen dalji rad.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

Devojčica Biljana Čekić, koja je u filmu igrala Daru, kaže u uključenju za TV Prva da joj je drago što su film videli mnogi ljudi.

„Ostavio je emotivan utisak, možda emotivniji nego kad smo snimali“, kaže Čekić.

Ispričala je da je tekst lako zapamtila, da ga je učila pre snimanja scena, a da joj je najteže bilo snimanje noću, jer nije navikla da tako kasno ostane budna.

U školi je, kaže, učila o Jasenovcu, a o tome se pričalo i u njenoj kući s obzirom na to da joj je prabaka i nekoliko rođaka bilo u Jasenovcu.

Planira, kaže, da upiše srednju školu, a kasnije i FDU.

Muziku za film „Dara iz Jasenovca“ komponovala je Aleksandra Kovač zajedno sa dugogodišnjim partnerom Romanom Goršekom, koja u uključenju za TV Prva kaže da je to priča na koju niko ne može da ostane ravnodušan.

Humanitarna organizacija „28. jun“ o „Dari iz Jasenovca“

Humanitarna organizacija „28. jun“ saopštila je da će iskoristiti svoj specijalni konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama, kako bi 7. i 8. aprila organizovala događaj koji će skrenuti pažnju na film „Dara iz Jasenovca“ i edukovati svetsku javnost o koncentracionom logoru smrti Jasenovac, na kojem se film i temelji.

Taj događaj održaće se tokom ECOSOC foruma mladih.

Razlog za održavanje otvorene rasprave je edukacija javnosti o koncentracionom i istrebljivačkom logoru iz Drugog svetskog rata u kojem je stotine hiljada žrtava, većinom etničkih Srba, ali i Roma, Jevreja i Hrvata, mučeno i ubijano od strane nacističko-nemačke, marionetske države poznate kao Nezavisna Država Hrvatska (NDH).

Nedavno predstavljane, pogrešne informacije o ovom filmu i netačne istorijske činjenice povezane s Jasenovcem, kao i pogrešno informacijski potkrepljene kritike, podstakle su našu organizaciju na održavanje ovog događaja, stoji u saopstenju.

U poslednje vreme, ističu, pokazala se potreba za edukacijom i informisanjem javnosti o istini koja stoji iza holokausta, uključujući i manje poznata zlodela.

Kako bi narodi bivše Jugoslavije krenuli napred i postigli smisleno pomirenje, potrebno je poštovati i sećati se svih žrtava genocida i pođednako osuditi nastavak genocida nad svim etničkim skupinama, navode iz „28.juna“.

Podsećaju na staru poslovicu: „Oni koji zaboravljaju istoriju, osuđeni su da je ponove“.

Naša organizacija se obavezala da učini ono što je u našoj moći, kako bismo osigurali da opstane sećanje na ove događaje iz istorije, kao i na sve njihove žrtave. Pozivnice za govor na događaju biće prosleđene tvorcima filma, preživelim žrtvama logora, filmskim kritičarima sa zapada i predstavnicima svih etničkih skupina koje su uključene, saopštila je Humanitarna organizacija „28. jun“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here