Бетон у уметности

Отворена изложба Милана Станића "Нова археологија"

165
ФОТО: Недељне Новине

У четвртак 01. 09. у фоајеу Музеја отворена је изложба Милана Станића под називом „Нова археологија“. Милан Станић дизајн (Milan Stanić design) је бренд који је настао 2019. године са идејом да споји уметност са једне и потрошачеве потребе са друге стране. После неколико година постојања бренд је остао у форми уникатне и ручне израде те сваки од производа је уникат за себе. Права мала концептуална уметност. Милан Станић је рођен 1996. у Краљеву, студирао је Грађевински факултет у Београду, а живи у Новом Саду.


Зашто бетон? Бетон је материјал који трпи различите трансформације и дело је људске руке који се може моделирати у једном еколошком правцу. Иако несвакидашњи материјал за коришћење у ове сврхе, идеја аутора је била да се направи нешто другачије, да производ оставља утисак и оплемењује простор у коме се нађе.

„После истраживања својства бетона, дошао сам до композиција који представљају његов експандирани вид“, каже Милан Станић за Недељне Новине. „То значи да користимо експандирајући цемент који повећава волумен на уштрб масе чак до 75% у односу на класичан бетон. Калупи су силиконски и праве се ручно, у њих се сипа бетон и чекамо да се он оформи и стврдне. Готови модели се затим обрађују и сређују до финалног фарбања. После тога се у договору са дизајнером одрађује фарбање и дефинисање, тзв. исликавање на самом производу. Затим се тај производ у односу на употребу глазира и припрема за коначну употребу. Клијенти Милан Станић дизајна, морају знати да је сваки производ уникатан, да не стварамо два идентична дела. Излагао је по региону, Италији, Данској. Његове производе имају људи из Србије, преко региона до Шведске и Кувајта, а циљ му је да настави да се представља на страном тржишту.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here