Izložba radova polaznika Škole slikanja na kamenim pločama

U organizaciji Kulturnog centra Bačka Palanka

365
Foto: Pixabay

BAČKA PALANKA: U Galeriji Muzeja grada, u utorak 17. avgusta u 19.00 časova biće otvorena izložba „Otvoreni prozori“ polaznika Škole slikanja na kamenim pločama Biljane Vukajlović Ristić.


Reč mentora o školi slikanja na kamenim pločama:

Škola slikanja na kamenim pločama je mesto susreta različitosti. Starosna dob od 7 do skoro 80 godina je nešto što je kvalitet ove škole kao i različitost profila obrazovanja polaznika.

Slikanje na kamenim pločama, biber crepovima, kamenčićima na kojima je vreme već napravilo jedan deo umetničke priče izazov je za svakog polaznika da na takvim podlogama nastavi i ispriča svoju likovnu priču.

Težina i specifičnost pripreme podloga je zanimljivost koja sve polaznike iznenađuje, intrigira i istovremeno raduje. Kroz zajednički rad vremenom, postajemo porodica koja se ispomaže, koja se raduje svakom novom susretu i radu. Nisu svi nadareni niti se teži tome da budu budući čuveni slikari ali kada se otkrije talenat onda nastaje takmičenje sa samim sobom u „mogu i želim još više da naučim“.

Kroz Školu slikanja je za skoro četiri godine neprekidnog rada prošlo više desetina polaznika. Neki od njih su realizovali svoje prve samostalne izložbe, a neki napredovali toliko da su stvorili radove i u drugim tehnikama (ulje na platnu, slikanje na svili…) i postali skoro profesionalni slikari.

Svi polaznici su postali i ostaju prijatelji i porodica koja se stalno širi. Mene kao njihovog predavača jako raduje činjenica da se svi trude da urade radove najbolje i da slušaju svoju unutrašnju energiju i likovni izraz.

Na ovoj trećoj po redu kolektivnoj izložbi Škole slikanja na kamenu u organizaciji Kulturnog centra Bačka Palanka videćete radove koji su bliski ekspresionizmu, pop-art-u, realizmu, hiperrealizmu… i jedno je sigurno: svaki rad nosi deo tanane duše umetnika.

Kulturni centar Novog Sada je postao drugi dom svih polaznika, mesto radosti, druženja, učenja, sreće. Bio je prva stanica i lokomotiva Karavana škole slikanja na kamenim pločama, pridružio se Kulturni centar „Lukijan Mušicku“ Temerin u Temerinu, treća stanica je evo Kulturni centar Bačka Palanka. Kompozicija se povećava na radost svih. Lepo je biti predavač ovakvim učenicima i biti deo Umetničkog karavana.

Biljana Ristić
Novi Sad, 2021. g.

Ova izložba biće otvorena do 31. avgusta.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here