Нова изложба у Музеју града: „Заборављена историја“

Изложба ће бити постављена током јуна месеца

212
Извор: Културни центар Бачка Паланка

БАЧКА ПАЛАНКА – У Музеју града Бачке Паланке од понедељка 6. јуна постављена је изложба „Заборављена историја“ (Forgotten History) коју је организовала Фондација „Халијард мисија“ („Halyard Mission“).


Изложба приказује позитивне примере из српско – америчке историје. Фондација има за циљ едукацију, комеморацију и подизање свести о Мисији Халијард у којој је спасено преко 500 америчких ваздухопловаца током Другог светског рата и улози коју су Срби имали у успеху мисије. Овом изложбом се промовишу историјске везе између Србије и Сједињених Америчких Држава које су засноване на вредностима слободе и демократије.

Посетиоци изложбе имаће прилику да сазнају зашто су Ендрју Карнеги, Џорџ Кингсбури, Џорџ Фротингхем и Едвард Рајан добротвори српског народа; ко је била Мејбл Грујић и каква је била њена мисија у Србији, ко је била Рут Мичел и како је помагала српском народу током Другог светског рата; ко су били Џорџ Мусулин, Ник Лалић и Џорџ Вујновић; зашто је Ленс Сајџан (Шијан) један од највећих хероја у САД.

Изложба својом поставком дели заборављену историју, а то је важна прича за будућа покољења. Поставку изложбе је могуће погледати током јуна месеца сваког радног дана у периоду од 08.00 до 14.00 часова.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here