Очување ликовног наслеђа у европској престоници културе

Бачкопаланачки сликар и директор библиотеке Миладин Зорић на отварању изложбе "Наслеђе Уроша Тошковића" у Новом Саду

215
Извор фотографије: Народна библиотека "Вељко Петровић"

У току протекле недеље у галерији „Antique & art store“ у Дунавској улици у Новом Саду отворена је изложба под називом: „Наслеђе Уроша Тошковића“.


Изложба је посвећена стваралаштву једног од најзначајнијих ликовних стваралаца двадесетог века и представља први у низу догађаја промоције ликовног наслеђа, реализован је у сарадњи са покрајинским секретаријатом за културу и министарством за културу Србије.

Изложене су 54 слике и цртежа из различитих временских периода и биће поставњени током читаве 2022. године, а у оквиру поставке биће организоване бројне едукативне и ликовне радионице.

Изложбу су отворили др Данило Вуксановић, докторант Андреј Радуловић, а нешто више о самом ликовном изразу аутора говорио је академски сликар и директор библиотеке у Бачкој Паланци, Миладин Зорић.

Урош Тошковић (1932 – 2019) обележио је читав један век у нашем и европском сликарству. Дипломирао је 1956. године на Академији ликовних уметности у Београду, у класи професора Марка Челебоновића. Исте године одлази, као стипендиста француске Владе у Париз, где завршава Школу лепих уметности код Мориса Бријаншона. У Паризу остаје све до 1976. године и један је од родоначелника колоније YU сликара у Паризу. Друговао је са Белмондом, Де Сиком, Сартром, Попом, Бором Пекићем, а радио са Пикасом, Далијем, Јонеском и другима.

Био један од оснивача друштва Медијала, чији су чланови Леонид Шејка, Синиша Вуковић, Миро Главуртић, Дадо Ђурић, Мишел Контић, Вукота Вукотић, Пеђа Ристић и Оља Ивањицки.

„Урош Тошковић је обележио уметност прошлог века, а ипак и данас интригира публику цртежима и сликама којима изражава унутрашњу експресију. Он практички спаја прве покушаје модерне уметности код нас са данашњом савременом уметности, може се рећи да је његово стваралаштво увод у „Contemporary art“ који се данас дешава. Његов приступ није ни експресионистички ни импресионистички него је више израз унутрашњег импулса који објављује читавом свету шта човек хоће и има да каже и због тога је сасвим неконвенционалан и посебан“, изјавио је Миладин Зорић за емисију Арт-ерија.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here