Otvorena izložba radova polaznika Škole crtanja i slikanja

Škola crtanja i slikanja u službi sveopšteg razvoja dece

452
Foto: Tijana Sićević (Izvor: Nedeljne novine)

BAČKA PALANKA: U sredu (23.06.) u sali Muzeja grada, otvorena je izložba radova polaznika škole crtanja i slikanja, koju ova ustanova organizuje.


Školu vodi Tijana Sićević, diplomirani primenjeni umetnik iz Bačke Palanke.

– U ovoj školi, pored toga što se deca uče crtanju i slikanju, akcenat stavlja na razvoj dece. Stoga, imamo različite vežbice poput toga da dešnjaci crtaju levom rukom, levoruki desnom, kako bi se razvile obe hemisfere mozga. Takođe radimo vežbu koja se zove kroki, i uči nas potpunoj koncentraciji i od nje je napravljena igrica, tako da deca ni u jednom trenutku ne podižu olovku sa papira, dok crtaju različite predmete. Posle godinu dana delovanja, postavili smo izložbu, što je prvenstveno rezultat rada dece, njihovog napretka. Interesentano je reći, da kada mališani dođu na prvi čas, crtaju sami, a taj njihov rad se čuva, da bi se uporedio sa narednim i svakim sledećim, tako pratimo razvoj – navodi Tijana i dodaje:

– Napredak se odmah vidi i oni su oduševljeni i dobijaju elan za nastavak rada. Izložbu, uz moju pomoć, deca su sama postavljala. Dakle, akcenat je na tome da deca nauče, da se razviju i emotivno i duhovno, da postanu dobri ljudi. Kroz ovu školu je prošlo mnogo dece, ali i ljudi u zrelim godinama života. Na aktuelnoj izložbi su radovi dece, koja su poslednjih nekoliko meseci učestvovala u školi, a izloženo je 14 dečijih radova. Svaki učesnik izložbe je dobio diplomu. Radove nismo rangirali, a to nije moguće ni zbog različitog životnog doba učesnika, najvažniji je uspeh na ličnom nivou. Obezbedili smo i nagrade za svakog učesnika izložbe i polaznika škole crtanja i slikanja, to je pribor za crtanje i slikanje. Izložbe ćemo organizovati na kraju svake školske godine, a pored ove aktuelne, polaznici su učestvovali i na izložbi u sklopu „Muzeja za deset“ – završava Tijana Sićević.

Direktorka Kulturnog centra Bačka Palanka, Olja Nađ, dala je svoj utisak o radu škole:

– Obzirom na to da Muzej grada postaje jedna savremena institucija, koja u sebi čuva mnogo toga istorijskog, trudili smo se da napravimo zanimljive sadržaje za sve generacije, pa je otud i saradnja sa umetnicom i kostimografkinjom Tijanom Sićević. Mi smo je zamolili, želeći da pokrenemo školu crtanja i slikanja u okviru muzeja, da vodi tu školu, što je ona, na naše zadovoljstvo, prihvatila. Donela je jedan ozbiljan plan i program, koji smo zajedno prostudirali, a koji sadrži razvoj deteta i metodologiju rada sa njima. Posle istraživanja šta bi to moglo biti interesantno deci, koji su to motivi, zaključili smo da je škola spremna, da ugleda svetlost dana – rekla je direktorka i dodala:

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

– Jako smo ponosni što je ona zaživela i iz nedelje u nedelju ima sve više polaznika. Tijana jako lepo radi sa decom i evidentno je, da je svako dete koje je završilo školu, pokazalo zavidan rezultat. Teme na dečijim radovima na izložbi su i savremene igračke iz našeg muzejskog dečijeg kluba, ali i eksponati koji svedoče o dalekoj prošlosti, što sve zajedno čini jedan dobar put ka upoznavanju kulture i istorije – kaže Olja Nađ.


Pogledajte otvaranje izložbe Nenada Stojkova koja je otvorena do kraja jula:

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here