Otvorena izložba slika „Fragmenti vidika“

105

BAČKA PALANKA: U Galeriji Muzeja grada, juče (20. oktobra) u 18 časova otvorena je međunarodna izložba slika pod nazivom „Fragmenti vidika“.


Prezentovani radovi predstavljaju presek stvaralaštva u okviru slikarskih kolonija održanih 2016-2019. godine u Šidu, a organizovane od strane „Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva Šid“.

Na svečanom otvaranju posle pozdravnog govora direktorke Kulturnog centra Olje Nađ, nastupile su dve devojčice iz Muzičke škole „Stevan Hristić“ svirajući na flautama , Lana Stojčić (treći razred) i Mia Logarušić (četvrti razred) obe u klasi Dušice Golubović.

Savka Radoš, pobednica u kazivanju poezije na Miholjskim susretima sela, pročitala je pesmu „Obrovačka promenada“, a na kraju je sve prisutne na otvaranju pozdravio i Mićo Đukić ispred Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva iz Šida.

Četrdeset radova srpskih i ruskih umetnika odabrano je iz fundusa radova iz proteklih kolonija i do sada u velikoj većini nisu predstavljeni javnosti. Učesnici šidske kolonije, kako domaćini tako i ruski među kojima je veliki broj akademskih slikara i profesora, su svoja iskustva ispoljavali, dopunjavali i razmenjivali u specifičnoj sredini sremskog ravničarskog ambijenta koji je inspirisao veliki broj radova koji tematizuju sremski pejzaž, a od motiva su još prisutni i sakralni objekti, šidske ulice, mrtva priroda, ali nalazi se izvestan broj apstraktnih kompozicija.

Radovi su realizovani štafelajno a od tehnika dominiraju ulje i akril. Izložba će biti otvorena do 5. novembra.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here