У Музеју града отворена изложба графика Зите Арђелан

Изложба ће трајати до краја априла

80
Фото: Културни центар Бачка Паланка

БАЧКА ПАЛАНКА – У понедељак (04.04.), у Музеју града Бачка Паланка, отворена је изложба графика Зите Арђелан из Новог Сада.


Тема коју Зита истражује и којом се бави је „Хербаријум“. Дуготрајни процес рада обухвата сакупљање биљака, њихова дехидратација, детерминација и распоређивање у свеске хербаријума. Тако сакупљене примерке биљака Зита користи као мотив у раду у различитим медијима. Обе ове технике траже рад сличан оном раду потребном да суве биљке на папиру постану хербаријум. Кроз истраживање поменуте тематике Зита долази до различитих композицијских решења, форматских различитих, а колоритом сличних.

На отварању је Лазар Чурчић испред Дрон оркестра – оркестра за савремену и нову музику, обратио се присутним посетиоцима и говорио о техници којом Зита ради и о њеном раду уопште. На овој изложби Зита је изложила графике, рађене техником „линогравура“ и таписерију рађену „клечаном“ техником. Изложба ће трајати до краја априла месеца.

Зита Арђелан рођена је 1995. године у Новом Саду где је 2014. године завршила школу за дизајн „Богдан Шупут“ и исте године уписала Академију уметности у Новом Саду, департман ликовних уметности, смер графика у класи проф. Александра Ботића. Дипломирала 2018. године.

Мастер студије завршила на истој Академији у класи доцента Јелене Средановић 2021.
Од 2011. године чланица је галерије „Шок задруга“ и учествовала на многим њиховим активностима (представе, изложбе, сајмови, продајне изложбе …). Од 2017. године чланица је „Хид Кор Арта“ културног магазина младих. Учествовала је на више групних изложби и имала је шест самосталних изложби (Сивац, Мали Иђош, Нови Сад).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here