„Apoteoza Nj.V. Kralju Petru I Karađorđeviću“ predstavljena publici

Na promociji su čitane pesme koje su napisane o Kralju Petru I

216

BAČKA PALANKA: U Gradskom muzeju, u sredu (24.11.), održana je promocija knjige „Apoteoza Nj.V. Kralju Petru I Karađorđeviću“, autora profesora Dejana Tomića.


Na promociji su, osim autora, govorili i dr Predrag M. Vajagić, prof. Branislav Ćurčić, prof. i analitičar Saša Adamović, a prof. Predrag Momčilović, glumac SNP, čitao je tokom promocije pesme koje su napisane o Kralju Petru I.

„Apoteoza Nj. V. Kralju Petru I Karađorđeviću“ objavljena je u vreme obeležavanja stogodišnjice smrti Kralja Oslobodioca – 16. avgusta na Oplencu. U pitanju je jedna velika apoteoza (odavanje naročite počasti) sa brojnim umetničkim delima inspirisanim likom i delom Kralja Petra I, ali i superlativima njegovih savremenika iz Francuske.

Dejan Tomić je neumorni čuvar kulturne baštine i skrajnute povesnice Apoteozom Nj.V. Kralju Petru I Karađorđeviću i on je sve zaboravljene pesme i srušene spomenike posvećene Kralju Petru obnovio i vratio čitaocima i srpskom narodu. Posle Vožda Karađorđa najopevaniji srpski kralj je njegov unuk Kralj Petar I Oslobodilac. O njima su pevali ne samo domaći već i strani pesnici, a među njima i oni najveći.

Predgovor je napisao Matija Bećković član Krunskog saveta. Izdavači knjige „Apoteoza Nj. V. Kralju Petru I Karađorđeviću“ su Arhiv Vojvodine, Književna zadruga Srpskog nacionalnog vijeća iz Podgorice, Zadužbina Kranja Petra I sa Oplenca i novosadska kuća Prometej.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here