Bačkopalanačka biblioteka na internacionalnoj onlajn konferenciji povodom Svetskog dana poezije (VIDEO)

Naša glumica Dragana Bosnić čitala je stihove Branka Miljkovića i Alekse Šantića i time doprinela da se srpski jezik čuje u deset gradova Evrope.

285

Poezija će zauvek biti hleb univerzuma. Dan nakon početka proleća (21.03.) obeležava se Svetski dan poezije. Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ je u saradnji sa Centralnom bibliotekom „Aleksandar Sergejevič Puškin“ iz grada Bresta u Belorusiji, učestvovala u internacionalnoj on line konferenciji, koja je organizovana povodom Svetskog dana poezije.

Na poziv organizatora iz Belorusije ostvaren je početak saradnje na kulturnom planu između naših biblioteka. Naša glumica Dragana Bosnić čitala je stihove Branka Miljkovića i Alekse Šantića i time doprinela da se srpski jezik čuje u deset gradova Evrope.

Poezija je uvek bila bitan deo društva, što se, naravno ne oseća uvek u prvim linijama svakodnevice. Može li poezija živeti danas i šta je potrebno kako bi se ona održala i prilagodila standardima današnjice? Da li poezija polako nestaje ili se ona nikako ne gubi? To su bila samo neka od postavljenih pitanja o položaju i ulozi poezije u savremenom svetu.

A najbolji odgovor na to je čitanje poezije, živa reč koja dopire do svih ljudi bez obzira na jezik. Iako je čitana na srpskom jeziku, i oni koji ga ne razumeju mogli su da steknu utisak o zvučnosti našeg jezika, i dobiju emociju koju reči nose.

Svetski dan poezije obeležava se 21. marta. Ovaj datum ušao je u praksu 1999. godine kada je UNESCO odredio baš taj dan kao Svetski dan poezije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here